Meisjes versus jongens: zoek de verschillen

We kunnen wel zeggen dat wij mannen en vrouwen gelijk zijn, maar dat is niet zo. Alsof het in de genen geramd zit, die verschillen tussen jongens en meisjes. Hier komen ze:

 1. Speelgoed

Meisjes… houden van poppen, roze, jurkjes, glitters, make-up. Zelfs de meest stoere meisjes hebben een voorliefde voor een van bovenstaande dingen. Houden ze niet van poppen, dan wel van mama’s make-up, en vice versa.

Jongens… geef je iets met wielen eronder en je hebt geen kind meer aan ze. Alles wat ‘broem’ zegt, waar geluid uit komt of dat kan vliegen zal een magische aantrekkingskracht op je zoon hebben.

Lees ook: 15 Dingen die je een kind nóóit zult horen zeggen.

2. Temperament

Meisjes… kunnen al kattig zijn voordat ze kunnen lopen, overal een Grieks drama van maken, snikken van zielenpijn, veel te lang nadenken over die ene zin.

Jongens… zeggen wat ze denken en dan is het voorbij. Of worden boos en vertonen een sterk staaltje (zelf)destructie, zoals bonken met het hoofd op grond/deur/ander hoofd.

3. Entertainment

Meisjes… verzinnen verhaaltjes, spelen met poppen, treden op, doen dansjes, converseren met andere meisjes, houden theekransjes.

Jongens… lekker boeiend, die verhalen. Dat geouwehoer! Nee, kom maar op: er moet gevochten worden, of minstens iets gesloopt. Zelfs de toverstaf van je dochter wordt gebruikt als zwaard. Een dag niets gemold, is een dag niet geleefd.

4.  Praten

Meisjes… kunnen door al dat gekwebbel van ze (zie punt 3) dus op veel jongere leeftijd al veel beter praten dan die jochies. Hebben een veel grotere woordenschat, en brabbelen/slissen/mompelen ook beslist een stuk minder.

Jongens… zijn liever fysiek dan dat ze moeten praten. Nogmaals: boeien. Een dag niet gemold, een dag niet geleefd.

5. Concentratie

Meisjes… kunnen uren achtereen kleien, knutselen, friemelen.

Jongens…hebben de aandachtspanne van een garnaal. Stil zitten om een asbak voor papa te kleien? Als je ook kunt rondrennen/vechten/mollen? Why?!?

6Lezen

Meisjes… houden van woorden, dus ook van boekjes. Urenlang kunnen ze luisteren naar allerlei spannende verhalen, met personages die een bepaalde emotionele ontwikkeling doormaken.

Jongens… zullen na vijf minuten óf het boek wegsmijten, óf er een bladzijde uit scheuren. Tenzij er minstens dertig toe-toes in voorkomen of een flapje of veertig, is rustig voorlezen een onbegonnen zaak.

7. Liefde voor moeder

Meisjes… zijn dol op hun moeder, want die is het grote voorbeeld. Máár: meisjes kunnen ook kritisch zijn en het gedrag van hun moeder afkeuren.

Jongens… vreten het liefst mama met huid en haar op, en die rokken zijn er louter om die knuistjes in vast te klampen. Pure adoratie, vertonen die jochies. En man, wat genieten wij daarvan.

8. Liefde voor de vader

Is het precies andersom.

9. Ruimtelijk inzicht

Meisjes… beschikken gewoon niet over ruimtelijk inzicht. Niet. En de werking van mechanische dingen interesseert ze geen mallemoer. Zodra er iemand over getallen begint, zie je zo’n wazige blik verschijnen, alsof ze zichzelf even transporteren naar een wereld die louter bestaat uit eenhoorns en roze glitters.

Jongens… hebben instinctief een begrip hoe tanden in een wiel draaien, hoeveel graden een driehoek van 3 bij 4 bij 3 is, hoelang een slee erover doet om op een helling van 12 graden en een lengte van 30 meter tot stilstand te komen.

10. Gedrag in general

Meisjes… zijn rustig, gehaaid, empatisch, serieus (en worden dus ook sneller zindelijk enzo, gewoon omdat ze hun best doen en opletten), moeilijk, ‘diep’.

Jongens… zijn druk, grappig, makkelijk, stoer, simpel tot op het bot.

Kortom, net als in het echte leven: die kleine kinderen van ons, het zijn net mensen.

Lees ook: 7 Dingen over je kinderen die je liever niet wilt weten.

Geschreven door
More from Franke van Hoeven

Dit zijn de tekenen dat je dreumes in een peuter verandert

Was dit een eenmalige bui of komt die peuterfase er nou eindelijk...
Lees verder