Met de auto op vakantie? Dit zijn 13 survivaltips voor de Autoroute du Soleil

08.07.2018 05:00

Hoera! Bijna vakantie. Lekker met de auto naar Frankrijk. Nou ja, lekker… Je moet er eerst nog even komen. En dat kan nog best een uitdaging zijn. Daarom: tips om de route te overleven.

LEES OOK: 12 Redenen waarom de eerste vakantiedag de hel is.

1. Nooit plassen bij een tankstation
Ga niet – ik herhaal NIET – bij een tankstation stoppen om te plassen. De rijen zijn gigantisch, het is er vies en het stinkt er onwijs. Dacht je dat je buiten kon? Nee, de kleine stukjes gras die er zijn, staan vol met een rij pissende mannen. Stop in plaats daarvan bij een klein parkeerplaatsje, of op de vluchtstrook, kan jou het schelen.

2. Ze hebben alleen broodjes met Jambon
Stokbroodje kaas? Vergeet het maar! Die Fransen zijn gek op hun jambon! Ja, echt zo gek dat ze het presteren om op elk broodje ook een plak jambon te doen, en van die dikke plakken die zelfs de kinderen niet lusten. Het enige alternatief op tankstations bestaat uit tonijn – of een pak Tucjes.

3. Luister rond Lyon en Parijs niet naar de TomTom!!
Van de TomTom moet je dwars door Lyon of Parijs. Maar ik kan je vertellen: het centrum van Lyon is de hel op aarde op deze drukke dagen. Tunnels, files en asfalt. Je zult zien dat de kinderen daar moeten kotsen/plassen. Neem de oostroute. Het is om, maar wel zo comfortabel.

4. Ga op zoek naar een Paul…
Zie je een tankstation met het logo van een PAUL erop? STOPPEN! Daar hebben ze de beste broodjes, (zonder jambon) en de lekkerste koffie die je onderweg zult tegenkomen.

5. Houd je creditcard bij de hand
Want met die creditcard kun je door alle poortjes van de Autoroute, ook die met die geheimzinnige “t” erop waar nooit een rij staat! Bovendien is het veel makkelijker betalen bij de andere poortjes.

6. Neem een plastic kom met handvat mee
Als je kinderen de neiging hebben over te geven onderweg, neem dan een plastic kom mee. Als ze daar dan in hebben gekotst, draai je je raampje open, hang je de kom buiten en draai je het raam weer dicht. Zo hangt de kotslucht buiten, en kun je ‘m legen bij de volgende stop.

7. Neem 8 koptelefoons mee voor de kinderen
Je kan nooit genoeg koptelefoons hebben want er zijn er altijd wel een paar die kapot gaan, ze raken zoek of “MAM! ZE ZITTEN NIET LEKKER!!!!”

8. Haal alle wifi-apps van je iPad
Alle apps waar je wifi voor nodig hebt – en dat zijn er superveel als je kind boven de pak ‘m beet 6 is – moet je wissen om te voorkomen dat ze de hele weg gefrustreerd raken omdat de app er wel op zit maar hun lievelingsspelletjes het dus NIET DOEN.

9. Je kan zo hard rijden als je wilt: dat is een fabeltje 
Er gingen ooit geruchten dat je in Frankrijk zo hard kon rijden als je wilde zonder ooit een bon te krijgen. Helaas helaas is de politie in Frankrijk ook heel 2.0 en krijg je die bonnen gewoon op je deurmat. Buiten dat, is het gewoon gevaarlijk te hard te rijden, zeker als je al uren achter het stuur zit, dus doe maar niet, gewoon.

10. Laat de kinderen uit bij de kleine parkeerplaatsen
In het hoogseizoen, op de drukke dagen in het weekeinde, zijn de grote aires de hel op aarde. Je ontkomt er niet aan om er af en toe een te bezoeken voor een noodplas of een volle tank, maar als je wat langer wilt pauzeren is het leuker om een picknickmand mee te nemen en te stoppen op een van de kleinste aires, die vaak in weelderig groen liggen en mooie picknicktafels hebben. Let op het teken met de dennenboom en de picknicktafel.

11. Neem veel muziek mee
Download lekker veel nummers, voor jong en oud, oud en nieuw, en draai het hard als ze elkaar aan het meppen zijn op de achterbank.

12. Wil je één keer stoppen bij een grote Aire? Kies Montelimar
De allergrootste aire van de autoroute. Met de bekende produits régionaux, in dit geval noga in alle kleuren van de regenboog. Tevens een van de weinige plekken waar je andere broodjes kunt krijgen dan die driehoekjes of halve stokbroden met poulet of jambon. Er is een binnenspeelplaats, een buitenspeelplaats. Er zijn fastfoodrestaurants, espressobarretjes en échte lunchrestaurants met airco. Maar ook: lange rijen voor de vieze wc’s in de kelder.

13. Tot slot: check even op deze site van het ANWB wat er mee moet in de auto
Want sinds een paar jaar moet je verplicht een schat aan spullen mee zeulen in je auto, zoals alcoholtest en veiligheidsvestje. En het is vaker goedkoper om dat hier te doen dan in een duur tankstation etc.

LEES OOK: Waarom ik geen 4000 euro aan een vakantie ga uitgeven.

Niets meer missen?
Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!