Met de hele familie in één bed: is dat dikke ellende of dikke pret?

Femke zag een oud Een Vandaag-item voorbijkomen waarbij een reporter een ontbijtje op bed ging brengen bij een gezin met drie kinderen dat al jaren in één groot zelfgemaakt bed slaapt. Het familiebed is in opkomst, zo werd er beweerd. Femke keek naar het item met Grote Vraagtekens boven haar hoofd…

Tja, ik krijg bij zo’n familiebed dus al snel een alternatief-stinkie-stinkie-geitenwollensokken-gevoel. Waarom zou je een kind niet gewoon in zijn eigen bed laten slapen? En hoe werkt dat dan? Liggen vader en moeder aan weerszijden van het bed en de kinderen er tussenin, of liggen de ouders in het midden en de kinderen er omheen. En what about sex? Ik bedoel, hoe langer je bij elkaar bent, hoe meer je dat uitsluitend in bed doet, nietwaar? Er was een tijd dat ik n**kte in auto’s, in duinpannen, in steegjes, op keukentafels, maar tegenwoordig komt ik niet verder dan mijn Swiss Sense Boxspring (en nee, dit is geen reclame).

LEES OOK: Waarom ik overweeg een vierpersoonsbed te kopen

Het eerste wat me opviel toen het familiebed-gezin in beeld kwam, was dat ze er niet erg alto uitzagen, dus mijn vooroordeel dat het halve hippies moesten zijn, viel weg. Vader en moeder legden uit dat zij aan beide kanten van het bed liggen en dat de kinderen daar dus tussenin slapen. Ze zagen het als volgt: zolang de kinderen klein zijn, houden ze ze bij hen in het ‘nest’ en zodra ze oud genoeg zijn, vliegen ze uit. Het oudste zoontje (jaar of vijf) zei dat hij dacht dat hij er op z’n tiende wel klaar mee zou zijn.

Het moet gezegd worden: het zag er gezellig uit. Ineens baalde ik ervan dat Max überhaupt nooit bij ons in bed wil slapen. Zelfs niet als hij ziek is. Hij begint altijd meteen tegen je rug te trappen en aan je gezicht zitten en kruipt onder de dekens terwijl hij “TENTJUHHHH!” roept zodat wij hem als de wiedeweerga weer terugleggen in zijn eigen bed. De kinderen van het familiebed-gezin varieerden van baby tot vijfjarige en leken allemaal prima nachten te maken. De vader vertelde zelfs dat, als er eentje op een vroeg tijdstip half wakker wordt, hij het kind tegen zich aantrekt, zodat het weer in slaap valt en het hele gezin kan uitslapen. Kijk, now we’re talking. Ik ben meteen gaan googlen op ‘familiebed Ikea’ en vond niets, maar dat terzijde. Reinier kan ook wel weer eens zijn hamer oppakken, vind ik.

Net toen ik me tijdens het item afvroeg wat het psychologisch effect van deze vorm van slapen op kinderen zou hebben, kwam de alom bekende psycholoog Steven Pont in beeld om het ons uit te leggen. Hij vertelde dat juist de manier waarop we tegenwoordig afgescheiden in aparte kamers slapen ‘modern’ is en dat we van oudsher altijd met z’n allen op één hoop lagen. Lekker tegen mekaar aan kruipen is hartstikke natuurlijk, dus wat zeuren we nou? Dat kon ik zo’n beetje uit zijn woorden opmaken. Mensen die zich afvragen wat het doet met de fundamentele basis van kinderen, gaf hij het inzicht dat juist kinderen die bij hun ouders slapen zodanig stevig gegrond kunnen zijn dat ze daar in de rest van hun leven profijt van hebben. Volgens Pont moet je wel opletten dat een kind van achttien niet nog steeds bij je in bed slaapt, maar dat lijkt er in de familiebed-gezinnen ook niet aan de hand.

Het geportretteerde familiebed-stel werd, in aanwezigheid van de kinderen, op zachte toon door de reporter gevraagd hoe dat nu moest met de seks (waarop het oudste jongetje zei: “SEKSSSS?????”). Lachend gaven ze aan dat het daarmee wel goed zat, gezien het feit dat er na nummer één nog twee bijgekomen waren. Dat snap ik natuurlijk. Je kunt het ook op de bank doen, terwijl de kinderen al naar bed zijn, maar toch denk ik wel dat je een deel van de intimiteit die tussen partners bestaat, weghaalt door de kinderen tussen de echtelieden te gooien. Om het maar even plat te zeggen: daar wordt je natuurlijk niet echt geil van. En zoals alle jonge ouders weten, is het sowieso al niet makkelijk om tijd en energie te vinden om het quotum van twee keer per week te halen.

LEES OOK: Onderzoek zegt: tot het derde jaar samen slapen. Vala zegt: Rot op.

Niets meer missen?
Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Geschreven door
More from Femke Sterken

14 Dingen die je echt móet weten over een peuter

Vandaag beginnen we de dag vrolijk met een lijst van peuter(ab)normaliteiten. Sommige...
Lees verder