Uit onderzoek blijkt: middelste kinderen zijn het moeilijkst

Uit onderzoek blijkt: middelste kinderen zijn het moeilijkst
Het middelste kind heeft vaak een slechte reputatie. Ze zijn jaloerser en meer verongelijkt ten opzichte van hun oudere (succesvollere) of hun jongere (schattigere) broers of zussen. En uit onderzoek blijkt dat er aan deze vooroordelen een kern van waarheid ten grondslag zou kunnen liggen. 

Wetenschappers van MIT onderzochten duizenden gezinnen met meer dan 2 kinderen.

Hun doel was te kijken of het tweede kind meer problemen had dan zijn of haar broers en zussen. Uit het onderzoek blijkt dat middelste kinderen zich ‘uitdagender’ gedragen dan de andere kinderen binnen het gezin. Deze kinderen hebben meer kans om in de problemen te komen op school, komen vaker in aanraking met de politie, en hebben uiteindelijk een grotere kans om in de gevangenis terecht te komen.

‘Het verschil in aandacht van de ouders zou een oorzaak kunnen zijn voor dit verschil,’

schrijven de onderzoekers. Maar dat is niet het enige. Ook denken ze dat mee zou kunnen spelen dat het eerste kind een ander rolmodel heeft dan een tweede kind. ‘De rolmodellen van een oudste kind zijn volwassenen. Een tweede kind heeft als rolmodel het oudste kind, wat op dat moment vaak een irrationele peuter is. Zowel de verschillen in aandacht van de ouders, als in de rolmodellen dragen waarschijnlijk bij aan het feit dat het middelste kind later vaker in de problemen komt.’

De resultaten van dit onderzoek moeten natuurlijk met een korrel zout genomen worden.

Je hoeft nog niet meteen een plaatsje in de TBS-kliniek te reserveren voor je middelste nakomeling. Maar het is een interessante bevinding, die ouders misschien bewuster kan maken van hoe ze met hun middelste kind omgaan.

Lees ook: Moeders zijn geregeld te moe voor seks, blijkt uit het minst verrassende onderzoek ooit.

Geschreven door
More from Sanne Mulder

Goed bericht uit Maastricht: bij brasserie Tapijn zit je fijn!

In het stadspark van Maastricht, aan de rand van het centrum, ligt...
Lees verder