“Mijn verloskundige wil heel graag dat ik thuis beval.”

Leanne wil graag in het ziekenhuis bevallen. Haar verloskundige lijkt haar richting thuisbevalling te duwen. Daar ligt ze wakker van. Moet ze een andere verloskundige zoeken?

Leanne (24): “Ik ben voor het eerst zwanger. Ik wil graag in het ziekenhuis bevallen, denk ik, want dat lijkt me gewoon veiliger voelen. Helemaal zeker weet ik het niet: een vlekkeloze thuisbevalling lijkt me natuurlijk ook wel wat, maar omdat je echt niet weet hoe het loopt wil ik toch als eerste optie het ziekenhuis hebben. Alleen: ik heb een verloskundige die echt voor de thuisbevalling is. Ze is heel aardig en prettig verder, maar als ik zeg dat ik in het ziekenhuis wil, antwoord ze altijd een beetje vaag: ah, joh we zien wel hoe het loopt. Ik heb toch het gevoel dat zij erop aanstuurt dat we hoe dan ook thuis beginnen, en dat we pas als er complicaties zijn naar het ziekenhuis gaan.

Ook mijn vriend heeft het geprobeerd, maar dan zegt ze precies genoeg om ons gerust te stellen – maar als ik thuis ben, voel ik toch weer die angst. We hebben nu met z’n tweeën een bevallingsplan gemaakt, waarbij mijn vriend als het begint snel gaat aangeven dat we naar het ziekenhuis willen. Het geeft allemaal onnodige stress!

Van vriendinnen hoor ik dat ze verloskundigen hebben die rondleidingen in het ziekenhuis organiseren en die meteen naar een verloskamer daar gaan, maar bij mij is alles gericht op thuisblijven en als dat niet lukt tijdens de bevalling een rondje bellen welk ziekenhuis plek heeft en dan pas gaan. Dat wil ik niet! Ik kom er niet goed doorheen, en krijg geen toezegging dat we naar het ziekenhuis gaan. Moet ik switchen van verloskundige? Ik ben nu 32 weken en lig er elke nacht wakker van. En: verder is ze heel aardig en lief!”

Wat zou jij doen? Laat het Leanne op Facebook weten. Ook een vraag? Mail hem naar ons op [email protected].

Geschreven door
More from Barbara van Erp

9x slaapgebrek momenten (Oh-oh daar komen ongelukken van!)

Oh, wat is het toch vreselijk dat je, zodra je moeder wordt,...
Lees verder