‘Mijn zoon wil nagellak op en in een jurk naar school, ik kan dat toch niet goedkeuren?’

26.01.2023 15:18
zoon jurk

De zoon van Lianne (35) is 4 jaar en gaat sinds kort naar de basisschool. Hij is dol op lipstick, glitters en nagellak en zou het liefst in zijn prinsessenverkleedjurk naar school gaan. Lianne twijfelt: “Ik kan mijn zoon toch niet in een jurk naar school laten gaan? Ik moet hem beschermen tegen lelijke opmerkingen van klasgenootjes.” 

Lees ook: 11 opvoedkundige regels die ik overboord heb gegooid

“Al sinds zijn tweede, is onze zoon dol op lipstick, nagellak en glitters. Zijn favoriete verkleedkleding is een prinsessenjurk en als ik make-up op doe, staat hij de hele tijd te kijken Helemaal prima natuurlijk, zijn vader verkleedde zich vroeger ook het liefst in prinsessenjurken, volgens mij niets mis mee. Als we op vakantie zijn doen papa en zoon samen nagellak op de tenen en ook dat vind ik geen probleem. Dan zijn we erbij en kunnen we lelijke opmerkingen meteen tackelen.

Alleen onze zoon snapt niet dat de jurk, lipstick en nagellak voor binnenshuis en op vakantie is. Hij wil het aan en op naar school en daar trek ik een grens. Ik wil voorkomen dat klasgenoten opmerkingen maken en lelijk doen. Ik wil niet dat hij gepest wordt en ik weet hoe gemeen kindjes kunnen zijn. Maar aan de andere kant wil ik ook niet dat hij het gevoel heeft dat-ie niet zichzelf kan zijn. Ik vind het heel lastig.

Laatst had ik er met een vriendin over, zij zei: ‘Kindjes zijn niet meer zo op jongens-meisjes gericht als wij dat vroeger waren hè. Alles kan tegenwoordig. Ook roze kan voor jongens en blauw kan voor meisjes’. En daar ben ik het op zich mee eens, maar nagellak en lipstick en prinsessenjurken vind ik wel weer iets anders. Dus zit ik met een dilemma. Ik heb altijd gezegd dat ik niet te beschermend wil zijn en dat hij zelf op z’n bek moet gaan, maar als je je 4-jarige kan beschermen, dan doe je dat toch? Ik weet hoe wreed kindjes kunnen zijn. Hoe zouden jullie dit aanpakken?”

Lees ook: Rosa doet aan attachment parenting: ‘Mijn kinderen gaan elke dag in de draagdoek, ook al zijn ze 3 en 1’