Minister Edith Schippers wil onderzoek naar afnemende vaccinatiegraad

27.06.2017 12:08
Minister Edith Schippers wil onderzoek naar afnemende vaccinatiegraad

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers heeft aangekondigd dat er een onderzoek moeten komen naar de oorzaak van het afnemende aantal ouders dat hun kinderen laat inenten in Nederland. Een van de belangrijkste dingen die de onderzoekers moeten zien uit te vogelen is hoe de ongegronde angst voor het vaccineren van kinderen weggenomen kan worden.

De vaccinatiegraad, oftewel het percentage kinderen dat is ingeënt, is voor het derde jaar op rij gedaald. Gelukkig is de daling licht, en geeft dit nog geen directe aanleiding tot paniek, maar het is wel belangrijk dat deze daling een halt wordt toegeroepen. In andere Europese landen zoals België, Duitsland en Italië heeft een terugloop in het aantal vaccinaties bijvoorbeeld al geleid tot uitbraken van de mazelen.

Voor de terugloop is nog geen verklaring, laat Schippers in een brief aan de Tweede Kamer weten. Ze vraagt zich af of die samenhangt met maatschappelijke trends. Mensen die zich verzetten tegen vaccins en deze verdacht maken, laten steeds vaker van zich horen op internet. Zo zijn er op het internet veel mensen die nog steeds onterecht denken dat autisme samenhangt met vaccinaties. Het onderzoek waar deze opvattingen op gebaseerd zijn is jaren geleden al ingetrokken, en inmiddels is al tientallen keren bevestigd dat dit onderzoek geen enkele wetenschappelijke waarde heeft.

Meer informatie over vaccineren vind je in dit artikel van RTL Z: Onderzoek naar stijgend aantal vaccinmijders.. Kijk vooral ook het filmpje over de feiten en fabels van inentingen bij dit artikel.

(Bron: RTL Z)

Lees ook: Dat krijg je er nou van: mazelenuitbraak in Italië door anti-vaccinatietrend