Moederfiets: wat is het verschil tussen een dames- en mamafiets?

30.04.2022 10:00

Veilig fietsen is altijd belangrijk. Maar zeker als je kinderen meeneemt op je fiets, is het belangrijk dat je een fiets hebt die stevig en veilig genoeg is. Een stevige en veilige fiets speciaal gemaakt om kinderen mee te vervoeren, wordt ook wel een mamafiets of moederfiets genoemd. Bekende merken van deze variant is de Cortina Family, de Gazelle Bloom en Batavus.

In dit artikel lees je wat een moederfiets is en wat nou precies het verschil is tussen een gewone damesfiets en een mamafiets. Lees tot slot onze favoriet aan (elektrische) mamafietsen!

Wat is een moederfiets?

Een moederfiets is eigenlijk een gewone damesfiets, maar dan aangepast op de veiligheid van jou als mama en je kind of kinderen. Je hebt een moederfiets ook in een elektrische variant. Deze fietsen hebben dus allerlei verschillende extra’s om je tocht zo veilig en comfortabel mogelijk te maken.

Zo heeft een mamafiets minimaal 3 versnellingen. Ook is het belangrijk dat het opstappen gemakkelijk kan. Daarom is ook hier aan gedacht bij een mamafiets: het frame is extra laag waardoor afstappen makkelijk gaat.

Benieuwd naar de verschillen tussen een gewone damesfiets en mamafiets? Lees de belangrijkste verschillen hieronder.

Wat zijn de grootste verschillen tussen een dames- en mamafiets?

Extra ruimte voor kinderzitje(s)

In vergelijking met een damesfiets, heeft een moederfiets een breder stuur. Naast een breder stuur, staat het zadel ook net iets verder van het stuur af. Op deze manier is er voldoende ruimte voor een kinderzitje aan de voorkant. Liever een kinderzitje aan de achterkant? Bij een mamafiets is de bagagedrager nóg steviger dan bij een damesfiets.

Dubbele standaard

Bij een moederfiets is parkeren makkelijk! Er zit een dubbelpotig standaard wat ervoor zorgt dat je fiets extra stabiel blijft staan.

Stuurslot

Een mamafiets beschikt vaak over een stuurslot. Hiermee is het omkiepen van je fiets verleden tijd als je je boodschappen pakt uit je boodschappenkrat of de kleine in of uit het kinderzitje tilt.

Goede mamafiets kopen?

Ben je op zoek naar een mamafiets? De Gazelle Bloom C7 is een comfortabele moederfiets, met alle gemakken voor een moeder (en kind). Zo is er meer ruimte om op je fiets te stappen, is het stuur breder, is er een verlengd stuk aan de bagagedrager en een dubbele standaard. Naast de stevige fiets en extra veiligheid op deze Gazelle Bloom C7, is er ook gedacht aan zadelvering en 7 versnellingen.

 

Liever een elektrische mamafiets? Eén van de favoriete elektrische moederfietsen, is de Batavus Quip E-Go Extra Cargo 2021. Met het unieke industriele design wordt gemak gecombineerd met multifunctionaliteit. Daarnaast heeft deze e-bike voor mama’s 7 versnellingen, een krachtige middenmotor, stuurslot, dubbele standaard en is er de mogelijkheid om je bagagedrager te verstellen.