Hoera! Potjes voeren aan je baby (ipv vers) is helemaal zo slecht nog niet!

09.11.2018 00:10
potjes

Je kind dagelijks potjes babyvoeding geven, dat kun je toch niet maken? Nou ehm… wel dus. Want babyvoeding uit een potje schijnt gezonder te zijn dan een zelfgemaakte maaltijd.

Lees ook: 12 Dingen waar ik geen fuck meer om geef sinds ik moeder ben

Man, man. Wat heb ik me een potje (haha, sorry, flauw grapje) lopen koken voor mijn kinderen. Ik wilde mijn kinderen Puk en Olle het allerbeste én lekkerste geven en ik was hartstikke bereid om daarvoor uren in de keuken te staan. Zodra Puk vier maanden oud was, ging ik driftig aan de slag. Eerst een appeltje stomen, een peertje, later het wat betere werk met zoete aardappelen, pompoen, worteltjes, kleine stukjes kip. Echt man, man. Wat ik allemaal wel niet maakte! Van die gerechten waar je zelf nooit op zou komen, maar die zo leuk waren om uit te proberen. Zoals erwtjes met munt. Pompoen met zoete aardappel en een snufje vanille. Bruine bonen met appelmoes en een beetje rundvlees.

Het beste voor je baby
Ik kocht, stijf van de zwangerschapshormonen uiteraard, de mooiste kookboeken met exotische babyhapjes erin. Waarvan overigens de fijnste in gebruik ‘Opperdepop!’ van de blauwe supermarkt bleek, omdat er naast simpele docht makkelijke recepten ook handige tijdschema’s in stonden. Soms maakte ik voor mijn man en mezelf iets anders (lees: propte ik een pizza in de oven). Af en toe kookte ik alvast een voorraadje op de zondagmiddag, die ik dan in van die handige babymelk/kleine hapjesbekertjes invroor. Echt, ik heb mijn zeer geavanceerde steamer/blender laten ró-ken jongens, niet normaal meer. En dan was ik óók nog een bezig met het samenstellen van een gevarieerd (week)menu. Dus aten we nooit twee dagen kip achter elkaar. Of rijst. Of worteltjes. Het voelde goed en heel speciaal om de lieve kuikentjes in mijn nestje het beste van het beste te voeren. Tuurlijk gaf ik ook weleens potjes. Dan lette ik ook weer op de inhoud, hoor. In de potjes van een beroemd babyvoedingsmerk, ik noem verder geen namen, zit in wel heel veel gerechten wortel. In bijna alle, eigenlijk. Dus zorgde ik wel voor de broodnodige afwisseling. Nooit twee dagen Hollandse stamp achter elkaar, dat werk.

Alles in een potje
Maar uit onderzoek blijkt dat zelf koken helemaal niet gezonder hoeft te zijn. Sterker nog, onderzoekers vergeleken 408 recepten uit kookboeken voor baby’s met 278 kant-en-klare hapjes. En nou komt-ie: in die potjes zitten dus meer groenten, minder calorieën en minder proteïnen (waar dat goed of slecht voor is kan ik jullie helaas niet vertellen want ik ben geen voedingsdeskundige). De helft van de kant-en-klaar-recepten bleek teveel calorieën te bevatten, tegenover 35% van de kant-en-klare maaltijden. En dan wordt er op de site waar ik dit verrassende nieuwtje ontdekte, ook nog eens gezegd dat het wel heilzaam kan zijn om zelf niet te koken, zodat je al die tijd die je niet in de keuken staat, kan besteden aan quality time met je kinderen… Goed. Tot zover het onderzoek. Doe ermee wat je wilt. Ik laat me in ieder geval niet vier jaar na dato aanpraten dat ik beter potjes had kunnen geven omdat dat wellicht gezonder zou zijn geweest en ik meer tijd voor mijn kinderen had gehad. Nee, ik wilde jullie er alleen even op wijzen. Zodat je, als je een potjesfan bent, vanaf nu met nul komma nul schuldgevoel in de weer kan. En als je, net als ik, je tijdens je zwangerschap opeens hebt ontpopt tot keukenprinses? Lekker blijven koken, hoor! Want in tegenstelling tot die rare onderzoekers, kun je als moeder echt wel prima in de gaten houden of er genoeg groenten in je babyhapje zitten. Toch?

Tot slot nog even mijn lievelingsrecept. Eet smakelijk, en succes met voeren ;-)

Geweldige doperwtjespuree met munt (vanaf 7 maanden)
Kook doperwtjes, courgette en aardappel in een pannetje of in je babycooker. Pureer alles, samen met wat blaadjes munt. Als je kindje ouder is en stukjes vlees of vis gaat eten, kun je er ook wat (gerookte) kip aan toevoegen. Smullen!!

Lees ook: Brief aan alle ouders met kinderen die niet willen eten