Nederlandse baby is een blije baby

31.01.2015 11:01

Leuk nieuws! Nederlandse baby’s zijn rustiger en gelukkiger dan Amerikaanse. Het geheim? Knuffelen én een goed slaapritme.

Ha, ik wist het: rust en regelmaat zorgen voor een blije baby. Zelf was ik nogal strikt in het hanteren van dit principe – zeker bij de eerste. Niet te veel prikkels, alleen slapen in het ledikantje in plaats van de box én op vaste tijden. Als daar een lunch, afspraak of stranddag voor moest sneuvelen, jammer dan. Want mijn slaapschema’s hadden wel degelijk effect: van een zeer onrustige baby veranderde mijn meisje in een zeer tevreden baby.
“Lossere” vrienden die hun, toen twee maanden oude dochtertje, tijdens een verjaardag mee naar de kroeg namen en haar met maxicosi en al onder de tafel schoven (“Ze ligt toch zo lekker te slapen, niet dan?”), vonden mijn rust en regelmaat-beleid regelrechte onzin. Tuurlijk, de ene baby is de andere niet, en je moet er ook niet te rigide mee omgaan, maar toch. Ik zal die vrienden binnenkort eens het onderzoek van de Radboud Universiteit en Washington State University onder de neus schuiven.

Want wat blijkt? In het European Journal of Development valt te lezen dat Nederlandse baby’s rustiger en blijer zijn dan hun Amerikaanse leeftijdsgenootjes. De onderzoekers lieten 114 Amerikaanse ouders en 184 Nederlandse ouders met baby’s tussen de zes en twaalf maanden een vragenlijst invullen over het gedrag van hun kind. En voilà, dit was de uitkomst. Ook bleek dat Nederlandse kindjes vaker knuffelen en zich makkelijker laten troosten. Actief en temperamentvol waren ze dan weer minder, die credits gingen naar de Amerikaanse baby’s. Maar ja, daar stond dan weer tegenover dat zij gefrustreerder en angstiger waren.

De onderzoekers vermoeden dat het verschil te wijten is aan verschillende culturen. Amerikanen proberen hun kroost vooral cognitief te stimuleren. Vinden het belangrijk om hun baby’s bloot te stellen aan nieuwe ervaringen, zodat ze zelfstandig worden. Terwijl Nederlandse ouders vaker kiezen voor rustige activiteiten en (ja, daar heb je ‘m) vaste slaaptijden.

Foto: iStock