Net bevallen? Dan zegt iedereen dit tegen je (ja, echt iederéén…)

26.03.2022 06:00
de eerste weken

Als je net moeder bent geworden, ben je nogal kwetsbaar en gevoelig. En dan wil je deze opmerkingen liever dus niet horen.

“Slaapt-ie al door?”
Eh, wat denk je zelf? Nee natuurlijk! Nee, hij slaapt na drie dagen op deze aarde nog niet de hele nacht door nee.

“Hij is wel gróót/klein zeg!” Of andere opmerkingen over zijn uiterlijk (behalve natuurlijk “Wat is ‘ie knaaaaap!”)
Luister: waarschijnlijk ís je net geboren baby niet direct moeders mooiste – de meeste baby’s die net uit de baarmoeder rollen, zijn dat namelijk niet. Maar voor jou is het wel degelijk de ALLERknapste zuigeling ever. En iedereen die ook maar iets heeft aan te merken op de looks van je lieveling, moet wegwezen.

Lees ook: Tips om de eerste 6 weken door te komen (die je nergens anders krijgt…).

“We zijn in de buurt, kunnen we zo even langswippen?”
Spontaniteit is echt hartstikke leuk, maar niet bij een vrouw die nog ligt na te puffen van een bevalling, die probeert haar mini-me te leren kennen en die volledig wordt opgeslokt door tientallen voedingen, het checken van luiers en het analyseren van niet te doorgronden huiltjes. Dus liever een gepland bezoekje, als het even kan.

“En, wanneer komt de tweede?”
Serieus?! Ik ben net een paar dagen moeder. En dat is behoorlijk aardverschuivend. Mag ik eerst deze kleine even leren kennen? En wennen aan deze nieuwe overweldigende rol? Vraag het me over een jaartje nog maar eens.

“Oh ik denk dat ‘ie honger heeft/last heeft van krampjes/moe is.”
Terwijl jij zelf nog geen clue hebt waarom je kindje huilt, denkt een willekeurige voorbijganger die even een blik in de wandelwagen werpt wel degelijk te weten wat er loos is. Best knap.

“Hee, wat leuk, ben je alweer in verwachting?”
Vraag nooit, ik herhaal nóóit, aan een vrouw of ze zwanger is tenzij je de baby er letterlijk uit ziet komen. En al helemaal niet tegen een vrouw die net is bevallen. Want die heeft gewoon nog een beetje een buik. En dat is heel normaal.

“Wat, geef je flesvoeding?!/Geen speentje geven, hoor!” En nog meer adviezen waar je niet op zit te wachten.
Van alle kanten zullen adviezen jouw kant op komen. Feit is dat jij als moeder lekker altijd nog zelf beslist hoe je het allemaal aanpakt. Het is jouw kind en jouw leven. En jij weet echt als allerbeste wat wel of niet goed is voor je nageslacht.

Pssst: En zo gaat je kraamtijd eruit zien… en misschien moet je je potentieel bezoek deze regels even opsturen….