Net moeder geworden? Onthoud dan deze dingen!

13.07.2022 06:00
Net moeder geworden? Onthoud dan deze dingen!

Zodra je een kind op de wereld gezet hebt, bestaat  de wereld uit een heleboel experts die jou wel even zullen vertellen hoe je het allemaal moet aanpakken. Het meeste is onzin, maar uit me-to-we-onderzoek blijkt dat een paar adviezen toch wel heel nuttig zijn. 

In die eerste weken na de geboorte van Max was ik all over the place. Vriendinnen die al moeder waren, kwamen langs en gaven me handenvol advies, mijn man las alle babyboeken en had ineens overal een mening over en ik wilde heel graag mijn intuïtie volgen, maar ik kon het stemmetje in mijn hoofd niet horen door alle ruis om me heen. Toen ik dat wel weer kon, waren er alweer heel wat maanden verstreken en had ik enorm veel geleerd. Mocht jij nu in die eerste fase zitten, dan kan ik je wat houvast bieden.  Er zijn namelijk wel een paar adviezen die echt goed zijn. Je moet alleen het kaf van het koren weten te scheiden. Mocht ik nu nog een kind krijgen, dan zou ik het volgende onthouden:

LEES OOK: Wat niemand je vertelt over de kraamtijd (maar dan echt niet!)

1. Als je moeder zegt dat ze wel wil oppassen, zodat jij even kan bijslapen, zeg dan JA

2. Relax! Huilen mag!

3. Je baby is maar een korte periode zo klein en draagbaar. Koop een draagzak, ga de stad in, drink koffie in je favoriete koffietentje, ga naar de film. Over een jaar kan dat allemaal niet meer.

4. Koop een goeie camera; het gaat allemaal veel te snel. Je denkt dat er geen einde komt aan die babytijd, maar uiteindelijk kijk je er met nostalgie op terug

5. Zorg ervoor dat je zelf ook af en toe op de foto’s staat. Negentig procent van de tijd is het de moeder die de foto’s maakt en over een jaar of tien bekijk je die foto’s en baal je dat je je man niet aan zijn haren erbij hebt getrokken om ook eens VOOR de camera te mogen staan.

6. Laat die babyfoto’s afdrukken, maak er een babyboek van (ja, je hebt geen tijd, maar maak er tijd voor…het is zo zonde als je ze nooit meer ziet!)

7. Maak filmpjes van schattige momenten. Als je ernaar kijkt, denk je: ‘ik ga dit morgen filmen, maar je doet het niet’. Doe het daarom nu. Over twee jaar kwijl je al bij het zien van een filmpje waarop je baby voor het eerst zijn handjes ontdekt.

8. Blijf zonder schaamte nog een tijdje rondlopen in je zwangerschapsspijkerbroek. Niemand die het ziet en het geeft je buik de tijd om weer een beetje bij te trekken.

9. Trek je niet teveel aan van wat anderen zeggen. Als je een kind krijgt blijkt pas hoe anders mensen in het leven staan. Doe heel hard je best om je eigen onderbuikgevoel te volgen.

10. Veroordeel je nieuwe lijf niet. Je zult heel hard aan de bak moeten om weer een beetje in vorm te komen, maar je kunt er ook voor kiezen om te accepteren dat het nu eenmaal is zoals het is. Het is aan jou.

11. Negeer de opvoedkundige babyboeken (of neem ze met een korrel zout). Er is geen goede manier en die boeken zijn heel goed in je de stuipen op het lijf te jagen. Je zult nooit de perfecte moeder zijn. Zorg ervoor dat je een gelukkige moeder bent. Dat is uiteindelijk het allerbelangrijkst.

12. Borstvoeding zal absoluut het allerbest zijn, maar als het zo uitkomt is flesvoeding ook helemaal goed. Laat je niet bangmaker door de borstvoedingsmaffia.

13. Je zult een tijdje een slordig onuitgeslapen chaotisch mens zijn en er zullen dagen voorkomen waarop je denkt: ‘Wat heb ik nu eigenlijk gedaan?’ Maar dat is niet erg.

14. Ga even onder de douche staan. Je hebt er waarschijnlijk geen tijd voor, maar doe het toch maar even. Je stinkt hoogstwaarschijnlijk.

15. Til de baby op als hij of zij huilt. Je denkt dat je hem zult verwennen, maar dat is onzin.

16. Postnatale depressies bestaan. Daar hoef je je niet voor te schamen. Zoek hulp.

17. Alleen beweren dat je heus niet meteen weer zwanger zult raken, voorkomt niet dat je heel snel weer zwanger raakt. Wees verstandig.

18. Het is oké dat je niet elk moment van je gloednieuwe moederschap extreem gelukkig bent.

19. Fuck de afwas.

20. Probeer de jonge vader niet teveel op zijn nek te zitten. Laat hem lekker aanmodderen. Ga zitten.

21. Je zult elke regel die je jezelf ooit stelde (‘Ik zou mijn kind nooit…’) breken. En dat is prima.

LEES OOK: 6 tekenen die er op wijzen dat je een goede moeder zult zijn