In New York mogen niet-gevaccineerde kinderen vanaf deze week niet meer naar school

25.09.2019 04:55
mazelen new york

Omdat New York te kampen heeft met een van de ergste uitbraken van mazelen ooit, is er een noodwet doorgevoerd: kinderen die niet gevaccineerd zijn tegen mazelen, mogen sinds vorige week niet naar school. 

Het mandaat, dat al in juni werd aangenomen, ‘verbiedt een school kinderen toe te laten of les te geven waarvan de ouders geen adequaat bewijs kunnen leveren dat het kind alle benodigde vaccinaties voor die leeftijd heeft ontvangen.’  Zo staat het in een officieel statement van de New York Department of Health, Office of Children and Family Services en de State Education Department.

Vanaf vorige week zijn scholen in New York begonnen met het weren van ongevaccineerde kinderen. De kinderen werden niet toegelaten in de klas, en moesten opgehaald worden door hun ouders. Zodra de ouders hun kinderen laten vaccineren, zijn ze weer welkom op school.

Volgens officiële cijfers zijn er in New York 26.217 ongevaccineerde kinderen op zowel publieke als privéscholen, kinderdagverblijven en voorscholen, die vorig jaar vrijstelling kregen van de vaccinatieplicht om religieuze redenen. In juni schafte New York deze uitzonderingen omwille van religie af, gedwongen door de massale uitbraak van mazelen in de stad.

De ouders van de ongevaccineerde kinderen zijn woedend vanwege de nieuwe regels. Een deel van de ouders hoopt dat de wet aangepast zal worden, terwijl andere ouders de mogelijkheden van thuisonderwijs zeggen te gaan onderzoeken. De gouverneur van New York Andrew Cuomo zegt de woede van de ouders te kunnen begrijpen, maar geen andere oplossing te zien. “Ik begrijp vrijheid van godsdienst. Wij allemaal. We respecteren dat. Ik heb de theorieën van de anti-vaxxers gehoord, maar ik geloof dat het risico voor de publieke gezondheid op dit moment groter is.”

Bron: Buzzfeed news

Lees ook: Terug van weg geweest: de Mazelen – WHO slaat alarm