Luizenkammen? Nee hoor, wij gaan naar de kliniek!

23.10.2019 04:55

Femke liep er onlangs voor het eerst tegenaan: ze kreeg een briefje van Max’ school dat er kinderen met luizen waren. Als er iets is waar Femke van gruwt dan is het dat! Ze herinnert zich nog heel goed de shampoo- en kambeurten uit haar jeugd. Maar tegenwoordig heb je wel betere middelen.

Het is niet vaak voorgekomen: luizen op mijn hoofd. Maar toen het dat deed, maakte het grote indruk. Nog steeds denk ik bij elke kriebel op mijn hoofd: och nee, GEEEEN LUIZZZENNN! Vooral omdat het zo’n crime was om eraf te komen. En dan waren al die luizen en neten uit je haar gekamd en waren alle kleren gewassen en hadden je knuffels met moeite de vriezer overleefd….en dan kon het twee weken later weer raak zijn. Pfff.

De Luizenkliniek
Ik kijk dus reikhalzend uit naar het moment dat mijn lieve schattige Maxje met luizen aan komt zetten (NOT). De ramp schijnt tegenwoordig echter een stuk minder erg te zijn, want er bestaan dus Luizenklinieken in Nederland. Als je ten einde raad bent, en er met de kam niet meer uitkomt, of als je gewoon lui bent en er in één keer vanaf wilt komen kun je ook met je kind langs de Luizenkliniek.

De behandeling
Het principe van de Luizenkliniek is simpel. Jij en/of je kind wordt onder handen genomen met de zogenaamde AirAllé, een soort combinatie van een stofzuiger en een föhn. Dat betekent dat er warme lucht van 58 graden door je haar wordt geblazen waardoor alle luizen en neten direct het loodje leggen. De methode is erkend door het RIVM (Rijskinstituut voor de Volksgezondheid en Milieu).

Leuk om te weten
Het is trouwens allang achterhaald om je hele huis te ontsmetten op het moment dat je kind luizen heeft. Luizen zijn parasieten die op bloed leven, die verlaten je hoofd niet. Sinds een paar jaar is het credo van het RIVM: twee weken kammen met een luizenkam, eventueel in combinatie met antiluizenmiddel.
Wie dan nog niet van die rotbeestjes af is, kan dus fijn aankloppen bij één van de luizenklinieken. Een behandeling is niet goedkoop (149 euro) maar wel de oplossing van een mega-irritant probleem.

Lees ook: Waarom doen we in vredesnaam zo hysterisch over luizen?