O zo herkenbaar… 5 irritante dingen die kersverse ouders doen

15.07.2016 00:10

Julie stuitte laatst op een lijstje met irritante dingen die alle nieuwe ouders doen. En ja hoor, ze kon bijna alle punten afvinken. En jij?

1) Baby-spam
Oftewel: ongevraagd foto’s en filmpjes van je baby sturen aan iedereen die je kent. Yep, guilty! Terwijl ik ergens ook wel weet dat misschien niet iedereen zit te wachten op dertig foto’s van mijn baby met zijn nieuwe Zara-muts. (Maar OMG, hij ziet er zó schattig uit met die muts op. Het zou gewoon bijna gemeen zijn om die foto’s níet te delen met al mijn vrienden, collega’s en vage kennissen. Toch?)

2) Oversharing op social media
Baby’s eerste ontplofte poepluier, het oorverdovende gehuil bij zijn eerste prikje of de eerste keer dat hij in één keer over papa’s schouder, de vloer en de kat heen kotste. Alle eerste momenten zijn op hun eigen manier bijzonder, maar ze hoeven echt niet allemaal op Facebook, Twitter en Instagram gedeeld te worden.

3) Alleen maar over je baby praten
O ja, was die tentoonstelling van Marlene Dumas in het Stedelijk Museum mooi? Er hangen toch ook een paar schilderijen van baby’s? Over baby’s gesproken…” Ik denk dat ik werkelijk ieder gespreksonderwerp wel naar baby’s kan sturen. Toch probeer ik me in te houden, want hoewel ik het de grootste gebeurtenis van deze week vind dat mijn baby tandjes heeft gekregen (Tandjes! Echte tandjes!), snap ik heus wel dat voor andere mensen pak-‘m-beet de première van het nieuwe seizoen van Downton Abbey interessanter is (“Leuk hè, Downton Abbey? Weet je nog die aflevering dat Mary haar baby krijgt? Over baby’s gesproken…”)

4)Wacht maar tot jij kinderen hebt” zeggen
Het horen van zo’n wijsneuzige zin is reden genoeg om zonder pardon nieuwe vrienden te zoeken. Ik probeer ‘m dan ook zoveel mogelijk te vermijden. Soms floept hij er toch per ongeluk uit, meestal in een setting waarin iemand ongevraagd advies geeft over mijn kind. (“Maar anders leer je ‘m toch ’s ochtends ook een keertje uitslapen. Laat ‘m gewoon tot 11 uur in zijn bedje liggen.” Ehm. Nee.).

5) Heel vaak zeggen hoe moe je bent
Eerlijk is eerlijk, ik vond dit best wel irritant toen ik nog geen moeder was en aan vrienden met kinderen vroeg hoe het met ze ging. Ik bedoel, hallo, hoe moe kun je zijn? Ha. Nou. Nu ik zelf een baby heb, weet ik dat je best wel enorm op het randje van huilen- gigantisch-slaapgebrek-dat-je-nooit-meer-in-gaat-halen MOE kunt zijn. Laatst dwaalde ik als een zombie door de supermarkt en botste ik tegen een vriend aan die ik al een tijdje niet had gezien. Toen hij vroeg hoe het met me ging, vond ik het al knap dat ik met mijn laatste krachten nog een hele volzin kon construeren (“Het gaat wel, ik ben alleen zó moe!”).

Lees ook: 14 Feitjes over baby’s die je vast nog niet wist