Oei: veel overdekte speeltuinen blijken minder veilig dan gedacht

Oei: veel overdekte speeltuinen blijken minder veilig dan gedacht

Het is de redding van veel ouders bij slecht weer: een bezoekje aan een overdekte speeltuin. Hoewel je zou denken dat omdat dit soort speelhallen speciaal zijn ingericht voor kinderen ze dus veilig zijn, kwam RTL Nieuws vandaag met het bericht dat de speelterreinen vaak niet veilig genoeg zijn. Slecht nieuws dus!

Bij inspecties van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit kwamen nogal wat mogelijke gevaren aan het licht. Zo kwam de dienst situaties tegen waar gevaar op beknelling kan ontstaan, bleken toestellen niet altijd goed aan de grond vastgemaakt en zijn sommige bevestigingspunten zo versleten, dat onderdelen relatief makkelijk los kunnen komen.

Lees ook: Ouders slaan alarm: rubbertegels op speelpleinen zouden giftig zijn

Controles
Van de (ongeveer) 150 overdekte speelterreinen die ons land rijk is, werden er vorig jaar 37 gecontroleerd. 33 locaties hadden hun zaken niet goed op orde. Bij 15 van de 33 was er sprake van technische gebreken aan de toestellen en ontbrak het aan veiligheidscertificaten, bij 5 locaties waren er technische mankementen en de overige 13 hadden ‘slechts’ de papieren niet op orde. Bij een tweede inspectieronde bleek er op tien locaties nog steeds sprake te zijn van mankementen. Pas bij de derde controleronde was alles in orde.

Extra opletten
Om ongelukken in de toekomst te voorkomen gaat de NVWA overleggen met de branche over verbeteringen van de veiligheid van overdekte speeltuinen. Ook komen er meer inspecties. Omdat ruim driekwart van de locaties in Nederland nog niet is onderzocht, adviseert de dienst ouders en begeleiders extra op te letten. Checken of een speelhal al is onderzocht kan. Op deze site vind je de uitslagen van de controles.

Lees ook: Waarom ik een tuigje voor mijn kind ga kopen

(Bron: RTLnieuws)

Geschreven door
More from Lisa

Te lief: bruidegom vraagt stiefdochtertje (6) voor altijd zijn dochter te blijven

Bruidsmeisje Isadora (6) krijgt de verrassing van haar leven als haar Braziliaanse stiefvader...
Lees verder