Omstreden e-nummers verdwijnen eindelijk uit de supermarkt!

02.09.2015 18:30
e-nummer bende

De felle kleuren die je tegemoet schreeuwen in de supermarkt zullen langzaam aan gaan verdwijnen. De meeste van deze producten bevatten namelijk synthetische kleurstoffen die hyperactiviteit bij kinderen veroorzaken. 

Deze kleurstoffen vormen de zogeheten “Southampton Six (nee, dit is geen boevenbende). Een groepje van zes e-nummers, vernoemd naar de universiteit van Southampton die deze ontdekking heeft gedaan en veroorzaken drukte bij kinderen als zij deze binnen krijgen.

Het gaat om de volgende e-nummers:
E102 of tartrazine = geel
E110 of zonnegeel = geel/oranje
E122 of azorubine = karmozijnrood
E124 of ponceau = rood
E129 of allurarood = rood
E104 of chinolinegeel = knalgeel

In 2009 deed Radar al een onderzoek naar deze kleurstoffen en sinds 2010 zijn fabrikanten verplicht de waarschuwing “kan de activiteit of oplettendheid van kinderen nadelig beïnvloeden” op hun verpakkingen te plaatsen. Maar dit gebeurt bij lange na niet altijd, zo blijkt uit een inventarisatie door voedselwaakhond Foodwatch deze zomer. Hoog tijd om supermarkten opnieuw op hun vingers te tikken door middel van een campagne die in juli is uitgevoerd.

En deze campagne lijkt zijn vruchten af te werpen! Albert Heijn heeft gisteren aan Foodwatch laten weten dat deze e-nummers vanaf eind 2016 uit hun supermarkten zijn verdwenen. Ook Jumbo heeft toegezegd te willen stoppen met de Southampton Six, maar heeft nog geen concrete uitspraak gedaan. In de Lidl zijn deze kleurstoffen al helemaal niet meer te vinden.

LEES OOK: Kinderen ondervoed door veel te gezond eten

De kleurstoffen zitten voornamelijk in snoep en frisdranken, uiteraard met de welbekende felle kleuren op de verpakkingen die kinderen zo aan trekken. Maar ook bij bakproducten, vitaminepillen, broodbeleg en medicijnen is het voorlopig nog even opletten geblazen..