10 onbetaalbare cadeaus die je je kinderen kunt geven voor kerst

11.12.2022 06:00

Cadeaus onder de kerstboom zijn leuk, maar deze 10 dingen zullen je kinderen waarschijnlijk véél langer bijblijven.

LEES OOK: Waarom ik mijn kinderen geen verjaardagscadeaus meer geef

Doen jullie aan cadeaus onder de kerstboom? Ik denk dat ik mijn beurt oversla. Eerlijk gezegd ben ik blij dat Sint zijn biezen weer heeft gepakt, al bellen mijn peuters hem nog dagelijks op op onze oude, kapotte telefoons. Pakjesavond zelf vond ik een beetje teleurstellend. In drie seconden hadden de peuters het papier van hun cadeautje gerukt, om – bijna zonder te kijken – weer naar de zak te snellen om het volgende pakje in ontvangst te nemen. En hoewel het een bescheiden hoeveelheid cadeautjes was, ligt het merendeel nu alweer stof te verzamelen in een hoekje van de kamer. Voor ouders met eenzelfde soort ervaring, heb ik een lijst gemaakt met suggesties voor alternatieve cadeaus voor de kerstdagen. Geef ze in plaats van cadeaus eens een van de volgende dingen:

1. Een traditie

Kinderen zijn dol op herhaling en terugkerende rituelen, en kerst is een prima gelegenheid om er een paar in te voeren. Het kan een religieuze traditie zijn (het kerstverhaal lezen, naar de kerk), of iets heel anders. Zo ken ik een gezin dat met kerst altijd met zijn allen in pyjama’s naar de bioscoop gaat. Ze worden dan vreemd aangekeken, maar dat vinden ze juist leuk.

2. Een pyjamadag

Nog even over die pyjama’s: in Amerika is het een trend om allemaal dezelfde pyjama te kopen en daarin te cocoonen tijdens de donkere dagen. Dat werkt ook prima in pyjama’s die níet matchen. Grote kans dat je kinderen het heerlijk vinden om zich ’s morgens niet te hoeven aankleden (en het scheelt jou weer de aankleedstrijd).

3. Een eigen dag

Geef in de kerstvakantie je kinderen elk een eigen dag. Je vernoemt die dag naar hen. ‘Vandaag is het Lukas-dag.’ Op die dag mag Lukas verzinnen wat jullie gaan doen en/of gaan eten, en dat doen jullie vervolgens ook, zonder morren.

4. Andersom dag

Begin ’s morgens met een toetje en eet ’s avonds ontbijt. Zet de tafel ondersteboven, draag je kleren achterstevoren, of laat de kinderen dingen doen die normaal de volwassenen doen. Als je googelt op ‘backwards party’ vind je heel veel ideeën. Heb je oudere kinderen, dan kun je ze ook zelf met input laten komen.

5. Het goede voorbeeld

Oké, een tikkie cliché, maar waarom zou je met kerst niet die oude eenzame tante uitnodigen, samen met je kinderen zwerfvuil verzamelen, of iets anders bedenken om samen de wereld een beetje mooier te maken?

6. Een zelfgebakken taart of koekjes

Niet door jou, maar door je kinderen. Dus iets waarbij ze zelf deeg kunnen kneden, vormpjes uitsteken, of met de versiering aan de slag mogen. Het mag best lelijk worden, zolang jij in de gaten houdt dat het enigszins eetbaar wordt.

7. Quality time

Iets met ze doen waar jij niks aan vindt, maar zij wel. Bijvoorbeeld: samen naar kinderfilmpjes kijken die zij geweldig vinden en dan heel geïnteresseerd vragen stellen. ‘Wat doet Peppa Big nou weer?’

8. Een zelfverzonnen verhaal

Niet voorlezen uit een boekje, maar zelf een verhaal verzinnen voor het slapengaan. Als je niet weet waar het over moet gaan, vraag dan aan je kinderen waarover zij graag een verhaal willen horen en begin gewoon ergens – kinderen hechten niet erg aan logica, dus maak je niet druk als het verhaal geen kop of geen staart heeft. Dat jij het verzint is bijzonder genoeg.

9. Een huis of auto van een kartonnen doos

Is er deze kerst iets bezorgd in een kartonnen doos? Gooi ‘m niet weg, maar maak er een gezamenlijk knutselproject van. Hoe groter de doos, hoe beter, maar van veel kleine dozen kun je ook iets leuks maken. Vraag je kinderen wat ze willen knutselen (bijvoorbeeld: poppenhuis, auto, hut, kasteel) en zoek op Pinterest naar inspiratie. Ben je niet zo’n knutselaar, geef je kinderen dan zoveel mogelijk de vrije hand en prijs ze uitvoerig, ook als hun kasteel meer op een auto lijkt.

10. Kitsch

Vergeet die perfect gestylede woonkamer, ga voor kitsch! Met kerst mag het en kinderen zijn er dol op. Dus: glitterslingers, gekleurde lampjes, raamstickers, kerstballen in alle kleuren van de regenboog… Als je echt jeuk krijgt van kitsch, kun je ook je kinderen zelf hun kamer laten versieren met alles wat jij dit jaar liever niet in de boom hangt. Ben jij daar ook weer vanaf.

LEES OOK: Heerlijk! Tranen van ontroering door deze Franse kerstreclame