Uit onderzoek blijkt: een zus maakt je een beter mens

Het is misschien moeilijk te geloven wanneer je dochters elkaar weer eens in de haren vliegen, of je denkt aan hoe jij en je zus elkaar vroeger helemaal gek konden maken, maar uit onderzoek blijkt dat het hebben van een zus heel goed voor je is. 

Een zus is goed voor je geestelijke gezondheid. Uit een onderzoek uit de Journal of Family Psychology uit 2010 blijkt het hebben van een zus een positieve invloed heeft op je mentale gezondheid en je zelfvertrouwen. Onderzoekers stelden vast dat zussen elkaar behoeden voor gevoelens van eenzaamheid, het gevoel niet geliefd te zijn, schuldgevoel, onzekerheid en angst. Daarnaast doen zussen er later in het leven meer aan om families bij elkaar te houden.

Een zus geeft je meer inlevingsvermogen. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat het hebben van een zus ervoor kan zorgen dat je een aardiger en vrijgeviger persoon wordt. Dat komt omdat zussen onderling positief sociaal gedrag zoals compassie en altruïsme gebruiken als ze liefde en affectie tonen. Deze invloed schijnt zelfs sterker te zijn dan die van liefdevolle ouders. Hoofdonderzoeker Laura Padilla-Walker zegt: ‘Zelfs als er ook geregeld ruzie is, als er tussen de zussen affectie bestaat dan wint nog steeds de positieve invloed. En daarbij kan ruzie heel nuttig zijn bij het leren reguleren van emoties.’

Een zus scherpt je interpersoonlijke vaardigheden. Het hebben van een zus kan je veel leren over het oplossen van conflicten. Volgens Jeffrey Kluger, schrijver van The Sibling Effect, kan je leren hoe je met moeilijke situaties moet omgaan en een ruzie te de-escaleren door regelmatig de strijd aan te gaan met je oudere zus. Aan de andere kant kan het hebben van een jonger zusje die onzeker is of meer sturing nodig heeft je juist helpen om verzorgender en empathischer te worden.

Een zus leert je betere communicatieskills. Uit onderzoek blijkt dat jongens die opgroeien met zussen beter kunnen communiceren met vrouwen dan jongens die opgroeien met enkel broers of als enig kind. ‘Onderzoek wijst uit dat een broer of zus van het tegenovergestelde geslacht een groot voordeel kan zijn tijdens je adolescentie. Je ziet ook vaak dat broers en zussen in die periode naar elkaar toe groeien, omdat de ander een goede bron van informatie over het andere geslacht vormt,’ aldus Jensen.

Een zus leert je zelfstandiger en ambitieuzer te zijn. Uit een onderzoek van Britse onderzoekers uit 2009 blijkt dat mensen die opgroeien met een zus vastberadener en zelfstandiger zijn dan mensen die opgroeien met broers. Eén van de onderzoekers, Tony Cassidy, verklaart: “Het heeft te maken met de intrinsieke wens om het altijd beter te doen, om doelen na te streven. In welke mate dat aanwezig is, lijkt samen te hangen met de samenstelling van het gezin, en het aantal vrouwen hierbinnen.”

Het hebben van een of meer zussen heeft dus een zeer positieve invloed op je leven. Nog geen dochters? Waar wacht je op?

bron: Huffington Post

LEES OOK: Onderzoek: jonge vader krijgt (nog) minder slaap dan jonge moeder

Geschreven door
More from Sanne Mulder

Gezond en gezellig: Tomatensoep met tosti’s

Nu de dagen weer korter en kouder worden, hebben we weer behoefte...
Lees verder