Dit zijn de gouden regels voor als je op kraamvisite gaat!

Voordat Femke zelf moeder werd, stond ze (zodra een vriendin een baby kreeg) de volgende dag al op de stoep om het jong geluk te bewonderen. En soms was ze dan de hele middag aan de prosecco aan het lurken (wist zij veel dat het de bedoeling was dat ze na 1 drankje weer weg zou gaan). Inmiddels weet ze wat een KAPITALE fout dat is. En is ze achter heel wat andere ongeschreven regels omtrent het kraambezoek gekomen.

Ik herinner me nog goed de dag dat mijn allerliefste collega beviel van haar eerste dochter.  Dezelfde avonds sms’te ik haar al wanneer ik mocht komen kijken. Ze antwoordde heel relaxed: “Zeg het maar.” De volgende dag belde ik bij haar aan.

Totaal uitgeput kwam mijn collega de trap afgestrompeld (ze had een rampbevalling gehad, maar wilde meteen weer in beweging zijn) en nam met verkrampt gezicht plaats naast mij op de bank. De kraamverzorgster gaf haar de baby aan en ook ik mocht het prachtige meisje in mijn armen wiegen. Wat ik onafgebroken deed in de daaropvolgende twee uur.
Ik was zo blij dat ik mijn collega na drie weken verlof weer eens sprak dat ik er goed voor ging zitten en haar alle roddels van de werkvloer vertelde.
Ergens merkte ik wel dat ze wat afwezig was, maar veel aandacht schonk ik er niet aan. Toen ik mijn moeder ‘s avonds aan de telefoon vertelde waar ik die middag geweest was, zei ze: “Ben je gek geworden? Die vrouw is net een dag geleden bevallen. Tien minuten had je mogen blijven en dan zo snel mogelijk weer weg.”

Nu ik zelf een kind heb, heb ik aan den lijve ondervonden hoe ontzettend gelijk ze had. En dat ik nog veel meer dingen fout heb gedaan, de afgelopen jaren.

Dit zijn mijn gouden regels.

1. Breng eten mee als je op kraambezoek gaat
Het kan een zelfgemaakte salade zijn, maar ik (snob) kon het ook heel erg waarderen als mijn bezoek iets lekkers meenam van de traiteur of een quiche van de Bakkerswinkel. Kraamvrouwen (en hun partner) verdienen het om verwend te worden, toch?

2. Weiger eten dat jou aangeboden wordt
Oké, een beschuitje met muisjes mag je nog wel naar binnen werken, maar als het tegen vijven loopt en er komt ineens een gehaktbrood op tafel, omdat het stel de hele dag nog niks gegeten heeft, eet jij niet mee. Hoe gezellig het ook is. Hoezeer je vriendin de kraamvrouw ook aandringt. Alles wat jij niet eet kunnen zij bewaren en morgen weer eten. En kersverse ouders wil je niet opzadelen met iets triviaals als moeten koken, terwijl ze betere dingen te doen hebben.
(Je bent trouwens hun allerbeste vriendin als je een ovenschotel en chocoladekoekjes langsbrengt en zegt: ‘Ik kom niet binnen hoor! Geniet eerst maar van elkaar, we zien elkaar snel.’)

3. Neem altijd een cadeautje mee
Ook al heb je al een cadeautje gegeven toen je hoorde dat je vriendin zwanger was of toen er een babyshower voor haar georganiseerd werd. Het hoeft niet iets groots te zijn: een doosje spenen, een paar slabbetjes of een pak pampers zijn ook prima (koop absoluut niet de goedkoopste luiers, want ze zal je vervloeken als ze ‘s nachts met een drijfnat kind zit dankzij jou).

4. Kun je fotograferen? Maak foto’s!
Mocht je een (semi-)professionele camera hebben en best aardig kunnen fotograferen…neem je camera mee tijdens je kraambezoek en maak (met de vriendelijkste lens die je hebt) een paar mooie foto’s. Mail ze ‘s avonds. Weinig kostbaarder dan dat.

LEES OOK: Met dit kraamcadeau steel je gegarandeerd de show

5. Geef geen schattig zomerjurkje in de winter
Gebruik je verstand en koop kleertjes in een maat die logisch is. Mocht je niks van maten weten, vraag het dan aan een verkoopster of zoek het op internet op.

6. Neem geen decoratieve ditjes en datjes mee
Niemand zit te wachten op jouw groene fotolijstjes met inspirerende citaten of  een vrolijke mobiel in precies de verkeerde kleur. De kersverse ouders hebben de babykamer met alle liefde geschilderd en ingericht en jouw snel uitgezochte houten vlinder in alle kleuren van de regenboog past daar helemaal niet tussen.

7. Laat je handjes wapperen
Ook al is je vriendin zo’n type die de touwtjes graag zelf in handen houdt…ze moet er maar overheen stappen, want nu die baby er is, is er weinig controle meer. Ruim dus gewoon even die vaatwasser in, als je er toch bent, of vouw die stapel was die op tafel ligt (ja, ook het ondergoed!).

8. Wees die onbetaalbare vriendin
Neem niet alleen eten en een cadeau mee, maar bel even als je in de Etos staat of ze nog wat nodig heeft: billendoekjes misschien? Of extra luiers? Of van die dingen tegen het lekken van je borsten? En natuurlijk, je mag je man meenemen op kraambezoek, maar alleen als hij de baby rustig houdt, terwijl jij de afwas doet en je vriendin voor het eerst in dagen een bad neemt.

LEES OOK:Wauw! Zulke prachtige foto’s van een bevalling via keizersnede heb je nog nooit gezien

 

Geschreven door
More from Femke Sterken

Femke is een voedselverspiller (maar ze gaat er NU iets aan doen!)

Eerlijk is eerlijk: Femke gooit te vaak voedsel weg. Rotte appels, etensresten,...
Lees verder

21 Comments

 • Ik had een pittige lange bevalling die eindigde in een keizersnede, dus was compleet gevloerd de eerste dagen. De naaste familie is wel langs gekomen in het ziekenhuis. Maar de rest hebben we verzocht een paar dagen te wachten. Dat hadden we ook echt wel nodig om even bij te trekken. Gelukkig een lieve kraamhulp en familie die bijsprong omdat ik zelf echt bijna niks kon.

 • Wat een reacties over dat in bad gaan zeg, het was waarschijnlijk als voorbeeld dat de kraamvrouw even een moment voor zichzelf mag nemen om zich lekker op t gemakkie even op te frissen! Persoonlijk vond ik het heel prettig om in de eerste week bezoek te ontvangen,je wilt je kleintje toch showen en je hebt dan nog kraamhulp die je helpt met alles,na die week sta je er alleen voor. Al moet ik zeggen dat ik me heel goed voor kan stellen als je een lange of nare bevalling hebt gehad,je er juist nog even niet op zit te wachten. Ik had een bevalling van 3X niesen en klaar,dus ik stond te popelen om hem te laten zien.

 • Het is maar net hoe je er zelf als kraamvrouw mee omgaat…ik vond de gezelligheid om me heen heel prettig. Heb gelukkig ook 2 snelle en probleemloze bevallingen gehad waardoor ik al vrij snel weer op de been was.

 • Ennn… Kom ook niet eerder dan de afgesproken tijd. Het is best een geregel om gewassen en gestreken voor het bezoek klaar te zitten. Als iemand dan net tien minuten eerder aanbelt is dat voor diegene niet erg, maar dat kan net een luier of wasje uitmaken. Je wilt er toch ook met je baby een beetje mooi en netjes uitzien?

 • Bij nr 1 (nu 5,5 jr) drama kraamtijd…continu bezoek.

  Bij nummer 2 (nu 1,5 jaar) de tip:
  Maak een kraamplan!
  Hierin heb ik alles gezet wat ik/wij NIET wilden en hoe wij het WEL wilden. Kraamplan hing op de deur in de hal (dus iedereen die binnenkwam kon het lezen) en de kv had een eigen.
  Geen gezeur, geen plakkende visite en rust in de middag/avond. Dus alleen in de ochtend bezoek. De middag was voor se oudste/het gezin samen.

 • 1 grote gouden tip voor alle aanstaande ouders zet in je kaartje welke tijden je niet gestoord wil worden B.v. mama en kind rusten van twaalf tot twee en na 22:00 doet de rest met ze mee en vermeld dat mensen eerst moeten bellen b.v, wilt u teentjes en vingertjes komen tellen dan eerst even bellen. Voor mij zijn mijn vrienden niet minder als familie. wellicht bedoelt men meer vage kennissen ? De grootste taak in het reguleren van bezoek wat eenmaal binnen is ligt bij de kraamverzorgster. ik plande ook vaak een bezoek een half uurtje voor de voeding dan was het een mooi moment om ze te zeggen sorry leuk dat je er was maar ik moet nu borstvoeding gaan geven.

 • Ik moet eerlijk zeggen dat ik geen van het bovenstaande echt wenselijk had gevonden. Ik ben erg zelfstandig en als mijn vriendin dan op bezoek komt moet ze voor mij komen en niet om huishoudelijke klusjes te doen, daar heb je familie en schoonfamilie voor. Ik heb bij de 1ste ontdekt dat kraambezoek hoofdzakelijk aapjes kijken is. De 2de van ons heeft 8 weken op het ziekenhuis gelegen, ik wilde geen bezoek op het ziekenhuis en daarna heb ik alle bezoek een huisverbod gegeven en op een later tijdstip een babyborrel gedaan. Wilde je ons daarvoor toch zien? dan alleen als we ook wat leuks gingen doen bijv. met de oudste naar de speeltuin gaan of gezellig een terrasje doen, ijsje eten enz. zodat wij er ook eens uitkwamen en plezier konden hebben na een zeer moeilijke tijd en ik idd niet steeds alleen de gastvrouw hoefde te zijn… Maar als je dan aangeeft bij de vraag mag ik eens langskomen, liever niet maar misschien kunnen we eens wat leuks gaan doen? dan krijg je als antwoord “oh oké ja nouja dan moeten we maar eens wat afspreken” ineens is niemand meer geïnteresseerd, je hoort en ziet ze niet meer! Gelukkig was mijn 2de mijn laatste en ben van dit probleem verlost :-D

 • Heel herkenbaar. De kraamverzorgende heeft hierin ook een sturende taak zonder dwingend te zijn. Kraamvrouwen mogen pas in bad als ze niet meer vloeien ivm kans op baarmoederontsteking. Heerlijk ontspannen onder de douche terwijl er een schoon bed op haar wacht mag altijd.

 • bij mij stonden ze een paar uur na de bevalling al op de stoep, met hun 2 Eigen kinderen EN een buurmeisje…. en 3 dagen achter elkaar, niets aangeboden of gevraagd en kraamhulp had ik ook niet…

 • Maar kom ook weer niet pas na 2 weken omdat je denkt dat ze beter weinigvisite kan hebben in de kraamtijd. Als iedereen dat denkt is het welheel sneu om zo lang geen aandacht te krijgen. Zolang de kraamverzorgster er is kan je beter je bezoek plannen en de kraamverzorgster kan de tijden in de gaten houden.

 • Kom niet tegen voor 10.30,
  Kom niet tegen lunch tijd aan,
  Whattsapp, sms, bel niet tussen 12.00 en 15.00
  Kom niet na 16.30 nog even op bezoek
  Laat de avonden voor het gezin zelf.
  Kom niet de eerste 3 dagen op bezoek dit is voor de naaste familie.
  Heb jezelf kinderen laat die even bij een ander achter, drukte is nog niet wenselijk.

  Bevallen in het ziekenhuis, dit is niet de plaats voor vriendinnen alleen familie ook al ligt ze er 5dagen.
  Geen berichten op facebook/twitter etc. zonder overleg zij bepalen wanneer iets naar buiten mag.

  • Ziekenhuis is niet de plaats voor vriendinnen? Daar ben ik het niet mee eens…ik ben bij 2 vriendinnen geweest in het ziekenhuis, bij de een dezelfde dag nog en bij de andere na 4 dagen en ze vonden het beide heel fijn dat ik er was. Het is niet zo dat bij iedereen familie alleen maar voorop staat.

 • Eens met alles + de aanvulling. Oh ik heb eens het bezoek staan verwensen toen ze een half uur later kwamen. Zoek het dan maar uit. Of dat bezoek dat idd 4 uur bleef zitten en ik haar met geen mogelijkheid kon zeggen dat ze moest ophoepelen.

  • In veel delen van het land noemen ze douchen ook “een bad nemen”, en dan nog heeft de kraamzorg heus wel gezegd dat het nog niet mag.

 • Plus: kom op de tijd die je afgesproken hebt en niet een uurtje later. Grote kans dat de moeder jouw bezoek heeft gepland rond een voeding of een slaapje. Een uur later betekent chaos in de ordelijke chaos van het kraamleven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.