Ontstoken oogjes: hoe komt je kind eraan? (en dit doe je ertegen)

11.06.2018 15:54
ontstoken ogen kind

Een prutoog of ontstoken oog komt bij kinderen heel veel voor. Me-to-we legt uit wat het is en wat je eraan kunt doen. 

LEES OOK: Foliumzuur, wat is het en wanneer moet je het slikken?

Iedere moeder kent het wel; je kind wordt wakker met een dik, vies, aan elkaar geplakt oogje, wat niet opengaat. Zielig! Meestal gaat zo’n ontstoken oogje samen met een verkoudheidsvirus. Je kind zit met z’n vingers in z’n neus en wrijft daarna nog een lekker in z’n oogjes. Tsja, dan hoef je niet lang te wachten totdat je naast een dichte neus ook een dicht oog hebt.

Wat is een oogontsteking?

Bij een oogontsteking is het bindvlies van het oog ontstoken. Je herkent het aan de volgende punten:

  • het oog is rood
  • en/of tranend
  • er zit groen-gelig slijm of pus in het oog
  • de oogleden zijn dik
  • er zitten blaasjes op de oogleden
  • het bindvlies is opgezwollen

Hoe ontstaat een oogontsteking bij kinderen?

Een oogontsteking wordt veroorzaakt door een virus of infectie, en is in de meeste gevallen onschuldig. Is je baby jonger dan 10 dagen oud en krijgt het een oogontsteking? Neem dan gelijk contact op met je huisarts, die je zal doorsturen naar het ziekenhuis. Je baby kan in dit geval namelijk een zeer ernstige oogontsteking hebben, overgedragen tijdens de bevalling (wanneer je als moeder een soa hebt). Het oog van je baby kan hierdoor beschadigen.

Je baby kan ook een ontstoken oog krijgen van een verkouden broertje of zusje die de baby bedelft onder de snotkussen of van iemand met een koortslip. Bel in dit laatste geval ook gelijk de huisarts als het oog van je baby rood wordt. In zeer zeldzame gevallen kan een oogontsteking leiden tot hersenvliesontsteking. Verder is het verstandig om te overleggen met je arts als je baby pijn lijkt te hebben, niet tegen licht kan, de klachten binnen 1-2 weken niet minder worden of weg zijn, of wanneer je twijfelt of ongerust bent. Ons credo is dan ook: beter een keer teveel bellen, dan te weinig.

Prutoogjes bij baby’s

Prutoogjes of vieze pusoogjes komen bij 1 op de 5 baby’s voor (soms wel een paar keer per jaar) en worden veroorzaakt door een verstopte traanbuis. Dit is niet ernstig gelukkig en het gaat bijna altijd binnen het eerste jaar vanzelf weer over. Je herkent dit aan een tranend oog, vuil of pus in het oog en een dik en rood binnenste ooghoek (dus niet het hele oog, wat bij een oogontsteking het geval is!).

Als je baby een prutoogje heeft, kun je het beste proberen om de binnenste ooghoek elke dag eventjes zacht te masseren, richting de neus, om de tranen de goede kant op te leiden en zo de verstopping weg te drukken.

Ontstoken oog of prutoogje verhelpen

Een oogontsteking kan over het algemeen geen kwaad en gaat na 1-2 weken weer vanzelf over. In de tussentijd kun je er natuurlijk wel wat aan doen. Maak de ogen een paar keer per dag voorzichtig goed schoon met een nat wattenschijfje met kraanwater. Het is niet nodig om het water eerst te koken. Wrijf altijd van buiten naar binnen, richting de neus. Je kunt aangekoekt vuil in de ooghoek ook weghalen met een wattenstaafje, maar pas op dat je niet in het oog zelf prikt. Dit is bij kindjes die niet zo goed kunnen stilzitten misschien een minder goed idee.

Afgekoelde kamillethee schijnt ook wonderen te doen en sommige moeders zweren zelfs bij een paar druppeltjes moedermelk (dus geen flesvoeding!) die ze in het oogje druppelen. Probeer je kind uit te leggen om niet in de ogen te wrijven, hoe vervelend oog. Want een ontstoken oog kan enorm jeuken.

Verder: handen wassen, handen wassen en handen wassen! Gebruik een aparte handdoek voor je kind en verschoon die iedere dag.

Is het oog (van je kind ouder dan 1 jaar) na 2 weken nog steeds dik en rood en blijft er pus uitkomen? De huisarts kan dan oogzalf of oogdruppels met antibiotica voorschrijven. Eerdere behandeling is vaak niet nodig.