10 dingen die fantastisch zijn aan opa en oma

05.01.2023 05:00
10 dingen die fantastisch zijn aan opa en oma

Sinds Vinca kinderen heeft, beseft ze hoe kostbaar het is dat haar kinderen opa’s en oma’s hebben. Eigenlijk zijn opa’s en oma’s onmisbaar. En dan niet alleen maar om op te passen. Ode aan de opa en oma!

LEES OOK: Ontroerend! Deze reacties van aanstaande opa’s en oma’s zijn té lief

1. Bovenal: ze houden zielsveel van je kinderen. Niets is fijner dan bij anderen de liefde te voelen voor jouw kinderen.

2. Ze zijn net als jij beretrots op je kinderen. Naast je partner zijn ze ongeveer de enige die je áltijd mag bestoken met zelf verheerlijkende foto’s en verhalen over je kinderen. Stort maar vol met foto’s die whatsapp. Die zij vervolgens weer opdringen aan al hun vrienden met kleinkinderen om vol trots op te scheppen.

3. Je kunt altijd op ze terugvallen. Onverwachte werkdag die al om 7.00 begint en manlief die in het buitenland zit? Oma to the rescue. Ze springt gewoon voor dag en dauw in de auto om 75 km te rijden, óf ze slaapt met liefde een nachtje bij ons in het prinsessenbed van mijn dochter. Hulde.

4. Ze hebben het beste advies. Want ze hebben jaren ervaring en kennen jouw karakter, dus dat van je kind vaak ook, door en door.

5. Ze bakken pannenkoeken! Foei, wat heb ik een hekel aan pannenkoeken bakken. En dat opa volgens de kinderen de lekkerste van de wereld bakt, dat juich ik dan ook gretig toe!

6. Ze doen de leukste (lees: grote lawaaiige nachtmerrie) uitjes met de kinderen. Ze gaan met je kinderen zwemmen of nemen ze mee naar indoor speeltuinen!

7. Ze hebben bewijsmateriaal. Ergens op zolder, of achter in een kast hebben ze foto’s en documenten met de antwoorden op alle onzinnige dingen die jij je als ouder afvraagt. Zoals, hoe oud was ik eigenlijk toen ik tandjes kreeg en heb ik nou wel of niet de waterpokken twee keer gehad? En lijkt mijn kind nou eigenlijk meer op mij of op mijn partner?

8. Ze verzamelen alle ontbrekende spaaractie plaatjes. De oma-brigade appt en mailt net zo lang met alle oma-vriendinnen en -zussen tot ze de laatste ontbrekende voetbal-, Freek-, of techniekplaatjes verzameld hebben voor de kleinkinderen. Waarna het album meestal helaas volgeplakt in de kast verdwijnt om nooit meer in te kijken…. Thanks oma!

9. Ze verschonen vrijwillig poepluiers. ‘Oh ze heeft gepoept! Zal ik het even doen?’. Dat zeggen manlief en ik nou nooit spontaan tegen elkaar.

10. Ze staan altijd achter je. Als je worstelt met de opvoeding geven ze je advies, of laten je merken dat je het goed doet!

LEES OOK:Oma vertelt: hoe ik als recalcitrante feministe zonder kinderwens een recalcitrante moeder werd