Ouders, laat je horen! Het lerarentekort is namelijk ook ons probleem

lerarentekort
De 6-jarige zoon van Iris zat afgelopen week thuis. Vanwege het lerarentekort was zijn basisschool een week dicht. Hoe hebben we het zo ver kunnen laten komen? 

‘Ik ben een van de ouders bij wie de basisschool van haar kind een week dichtgaat in Amsterdam. Het is wereldnieuws, maar tegelijkertijd lijkt het niemand iets echt te schelen. Iedereen heeft een mening, “maar op mijn school is niks aan de hand”. Think again: Dat is wel zo, ze vertellen je het gewoon niet.

En ik ben verdrietig, heel erg verdrietig. Want inmiddels gaat het niet meer om een zak met geld, oppas regelen of een dag staken. Het gaat om MIJN kind dat vijf dagen in de week naar de basisschool gaat om te leren lezen en schrijven, rekenen, vriendjes te maken en te gymmen. Hij legt daar de basis voor alles in zijn verdere leven, van zijn studiekeuze tot zijn carrière. Het begint bij de basisschool.

En die basis is kapot, althans, die vertoont hevige scheuren. Scheuren die jarenlang zijn dichtgekit en geplakt. Ieder zwangerschapsverlof, iedere pensioenleeftijd of verhuizing, is een mokerslag op de toch al gammele basis. Het gaat niet meer.

Op het moment dat de juf ziek is, wordt dit opgelost door een intern begeleider voor de klas te zetten. Probleem opgelost, toch? Nee, alle kinderen die extra lees- en taalles nodig hebben, krijgen dit hierdoor niet. Gymleraar heeft zijn kruisbanden gescheurd. Oplossing: Geen gymles meer. Langdurig zieke? We zetten de onderwijsassistent voor de klas. Gevolg: Werkdruk voor andere leraren stijgt, want ze hebben geen assistent. En nog erger: De onderwijsassistent is geen leerkracht. Ze zijn geweldig en doen met alle liefde hun werk, maar ze hebben niet de kennis van een gediplomeerde leerkracht.

Verdelen over andere klassen en dagjes thuis houden, een vierdaagse schoolweek… Pleisters, maar niet voor de lange termijn. En al die tijdelijke maatregelen raken vooral de kinderen die het al lastig hebben op school. Kinderen die net even wat extra aandacht nodig hebben bij rekenen of taal, omdat dit niet hun sterkte punten zijn.

De overheid denkt voornamelijk in termen van geld en maatregelen waardoor er misschien over zes jaar een aantal leerkrachten bijkomen. Maar het probleem is NU. En mijn zoontje zit NU op de basisschool. En hij heeft recht op goed onderwijs. Net zoals alle ruim 5000 kinderen van de gesloten scholen in Nieuw-west. Nee, alle kinderen in Nederland verdienen dat. Jouw zoon of dochter en ook die van mij.

Ouders meng je in de discussie en laat van je horen. Het is bijna te laat.

Lees ook: OMG! Met zulke ouders krijgen leraren te maken

Geschreven door
More from Redactie

Als je een grotere auto wil kopen (want: baby op komst), maar niet durft…

Antoinet (29) en haar man Jurriaan (27) krijgen binnen 8 weken een...
Lees verder