Peuters zijn irritant, maar je kunt stiekem ook een hoop van ze leren!

11.08.2015 05:00
toddler

Peuters kunnen je echt tot waanzin drijven. Op een snikhete zomerdag willen ze steevast hun rode regenlaarsjes aan, de hele dag is het nee, nee en nog eens nee, ze maken er steevast een puinhoop van in huis en om het minste of geringste kunnen ze uit hun vel springen en laten ze zich midden in een bomvolle supermarkt op de grond vallen. Genant!! Maar, als je eens goed kijkt, zijn ze heus zo gek nog niet, die kleine druktemakertjes. Dit is wat je van je peuter kan leren;

1. Trek je mooiste kleren aan
Voer jij elke ochtend een strijd omdat je zoon per se als superheld naar school wil of je dochter als prinses Elsa? Of maken ze zelf de meest afgrijselijke kledingcombinaties waarvan je ogen gaan flikkeren? Maar vergaat daardoor de wereld? Juist, laat het los. Als jouw kind dat mooi vindt en zich daar prettig in voelt, soit. Dat je misschien vreemde blikken op straat krijgt negeer je maar. Misschien zou jij zelf ook wat vaker die megadure jurk aan moeten trekken die je aan hebt geschaft voor het huwelijk van je broer, maar vervolgens nooit meer hebt gedragen omdat ie net iets te heftig is voor een doordeweekse werkdag. Why?

2. Wees eerlijk
Kinderen kunnen zo heerlijk direct zijn. Soms zelfs zo erg dat je met het schaamrood op je kaken je probeert te verontschuldigen. Zo ging mijn zoontje laatst in de supermarkt iedereen benoemen. “Mama, dit is een meneer. Mama, dit is een mevrouw.” Je raadt het al, de meneer was een mevrouw en kon er duidelijk niet om lachen. Oeps.
Wat ik bedoel te zeggen is dat je niet altijd iedereen tevreden kunt houden. Soms is het beter om gewoon de waarheid te zeggen in plaats van alle partijen tevreden te houden. Eerlijkheid duurt immers het langst.

3. Je hoeft echt niet zo ingewikkeld te doen
Wij zijn bevriend met een lesbisch stel die een dochtertje hebben samen met een homopaar. Zij heeft dus twee mama’s en twee papa’s en woont de ene helft van de week bij haar mama’s en de andere helft bij haar papa’s. Waar wij volwassenen nog wel eens om de hete brij heen draaien of dingen ingewikkeld proberen uit te leggen zien kinderen de dingen vaak gewoon zoals ze zijn. Zo heeft dit meisje ‘vette mazzel’ met haar 2 mama’s en 2 papa’s en twee keer zoveel speelgoed.

4. Zeg eens wat vaker nee
Ben je als moeder van een 1-jarig kind nog apetrots als hij/zij het woordje ‘nee’ kan zeggen, een jaar later drijft het 3-letterwoord je tot waanzin. De hele dag door is het nee, nee en nog eens nee. Nee ik wil geen hapje van mijn boterham met worst, nee ik wil echt niet slapen, nee ik ga niet in het fietsstoeltje zitten en nee ik wil niet mee boodschappen doen, ik ben net zo leuk de Duplo door de kamer aan het smijten. Mega irritant, maar misschien zouden we zelf ook eens vaker NEE moeten zeggen. NEE, ik kan jouw drie kinderen er nu even niet bij hebben, NEE ik ga niet overwerken of NEE ik wil geen luizenmoeder zijn op school. Sorry.

LEES OOK: 12 best irritante dingen die peuters vaak zeggen

5. Doe een middagdutje
Slaapt je kind tussen de middag nog? Lucky you. Ga dan als het even kan gelijk met je kind plat in bed of op de bank. Heerlijk, na de lunch even een uiltje knappen. De was opvouwen, vaatwasmachine uitruimen of speelgoed opruimen kan ook als hij/zij weer wakker is.

6. Eet meer taart
“Wat wil je eten James?” “Taart mama!” “Waarom dan James?” “Omdat het feest is.” Als het aan James ligt is hij elke dag jarig en eten we appeltaart met slagroom. Zeker als we samen de stad in lopen en ergens koffie gaan drinken. Oke, waarom niet? Een stuk op z’n tijd is heus zo erg nog niet. Twee appeltaart met slagroom alstublieft. Dat ren je er later in de speeltuin wel weer af.

7. Doe elke dag iets waar je blij van wordt
Alle kussens op de grond gooien en er vanaf de bank bovenop duiken, keihard de muziek aanzetten en gek door de kamer dansen, of met vingerverf een prachtig schilderij maken. Peuters doen dagelijks de leukste dingen, terwijl jij misschien met tegenzin weer naar je werk gaat. Je energielevel heeft zijn dieptepunt bereikt. Daarom ga je vanaf vandaag elke dag iets doen waar jij blij van wordt. Ga na je werk een uurtje zwemmen, plan wat me-time in door een lekker warm schuimbad te nemen (en laat je man de kinderen uit de badkamer houden!) of ga wijn drinken met vriendinnen.

8. Verwonder jezelf 
Een kwartier stilstaan omdat de grassprieten moeten geteld, een half uur in de lucht staren op zoek naar vlinders, vogels of een vliegtuig, of de regendruppels in het spinnenweb uitvoerig bestuderen. De gemiddelde trainer Mindfulness zou er trots op zijn. Kleine kinderen kunnen zich over de meest simpele dingen verwonderen. Als je haast hebt en wilt doorlopen is ’t natuurlijk mega irritant, maar als je nergens heen hoeft op dat moment, blijf dan ook eens stil staan. Kijk mee door de ogen van je kind en verwonder je over de dagelijkse dingen om je heen.

9. Gooi je smetvrees over boord
Peuters wroeten met hun handen in de modder, maken een koprol in de zandbak net nadat ze zijn ingesmeerd met zonnebrand (en vervolgens weer het huis inrennen en languit op de bank gaan liggen) en vegen hun handjes steevast aan hun shirt af (nadat ze de halve inhoud van hun bord op de grond hebben gekieperd). Kortom, kleine kinderen zijn niet vies van een beetje viezigheid! Waar je voordat je kinderen had waarschijnlijk een brandschoon huishouden had, is het gemiddelde studentenhuis nu niks vergeleken bij wat jouw peuter dagelijks aanricht. Laat het gaan, ’s avonds zet je ze in bad, gooi je alle kleren weer in de was, haal je een lapje over de tafel en een dwijltje over de vloer. Bespaart je meer tijd dan wanneer je de hele dag achter ze aan rent met toetenpoetsers en de kruimeldief.

10. Blij worden van regen
Je maakt een kind niet gelukkiger dan door met hem in de regen naar buiten te gaan. Laarsjes aan en stampen maar in die plassen. Terwijl je zelf ontzettend chagrijnig kan worden als je weer eens door de regen op de fiets naar je werk ploetert. Maar wat is daar eigenlijk zo erg aan? Zeker zo’n zomerse regenbui is heerlijk verfrissend (en bovendien goed voor de plantjes!). Je droogt vanzelf wel weer op.

LEES OOK: Moedertaboes, waarom bestaan ze?