Pizza-avond met Aaf: als uitgebluste dertiger kun je toch een bruisend sociaal leven hebben

25.04.2014 14:30
pizza aaf brandt corstius

Barbara ging eten bij Aaf Brandt Corstius. Aaf schreef er dit stukje over. Vanaf nu gaat Aaf een paar weken lang haar lievelingsrecepten met jullie delen. Vandaag: pizza met een dansje.

We hadden al een tijdje geen mensen te eten gevraagd. Onze kinderen zijn op het punt aangeland dat ze op een onvoorspelbare manier naar bed gaan. Daarmee bedoel ik dat ze om half acht keurig kunnen gaan slapen, maar ook, bijvoorbeeld, urenlang kunnen protesteren om dan pas om half tien, al gillend, plat te gaan.
Dat is onhandig als je mensen te eten hebt. Om een uur of zeven moet dan een van ons tweeën naar boven, met de mededeling: ‘Ik ga even de kinderen in bad en in bed doen, ik ben ergens tussen half acht en half tien terug.’
Maar nu werd het weer eens tijd voor iets sociaals, na de Epische Griep en meer van die lol.
En toen bleek ineens dit het ideale etentjesformat: een bevriend echtpaar met hun twee kinderen kwam langs.
Voordeel 1: ze namen zelf bijna al het eten mee.
Voordeel 2: ze hebben kinderen, dus ze vinden het geen probleem als je op een gegeven moment zegt: ‘Ik ga nu wat mensen in bad doen en kom pas over onbepaalde tijd terug.’ Sterker nog, ze moeten dan net zelf naar huis om wat mensen in bad te doen.

Ideale pizzasaus
Nu even over het eten. Dat namen zij dus mee. Want zij, vriendin B., had twee troeven in handen. Ze wist waar je de ideale kant-en-klare pizzabodem kon kopen, had ze gezegd. En ze maakte ook wel even de ideale pizzasaus. Waaroverheen wij alleen nog maar hoefde te garneren, en die garnerinkjes bracht ze ook zelf mee.
Toen ze binnenkwam, zei ik iets lafs in de orde van: ‘Jeetje, nodig ik mensen uit, laat ik ze alles zelf meenemen.’ Maar zij is zo iemand die zo genereus is dat je je daar dan verder niet lullig over hoeft te voelen.
Wij hadden wel drank gehaald.
Het ideale dinerscenario verloopt wat mij betreft nu als volgt:

17 uur: kinderen en ouders schuiven aan voor een borrel/Roosvicee
18 uur: ouders laten alle opvoedingsideeën varen en gooien iPhones met Dikkie Dik-app/Angry Birds naar de kinderen en drinken nog wat verder, onder het bakken van Supermakkelijke Pizza’s (recept volgt zo)
19 uur: aanvang eten
20 uur: het 3-jarige kind vraagt of zijn favoriete liedje aan mag (Pump Up the Jam van Technotronic), gevolgd door veel, lang en zweterig gedans door alle kinderen en de meeste ouders
21 uur: iedereen moe, bedje toe

En zo kun je als uitgebluste dertiger toch een bruisend sociaal leven hebben, inclusief dans.

Supermakkelijke Pizza

Ingrediënten
evenveel Libanese broden als je pizzabodems nodig hebt
flink wat tomaten, zo lekker mogelijk
1 of 2 blikken gepelde tomaten
lekkere olijven
rucola
balsamico-azijn
Parmezaanse kaas, geschaafd
andere dingen die lekker zijn op een pizza

Bodem:
Ga naar de Marokkaanse winkel en haal daar wat Libanese broden. Ik moet nog wat nader onderzoek doen naar de informatie in de vorige, zeer veel culturen bevattende zin, maar vriendin B. had de hare bij de Mini Market in de Binnen Bantammerstraat gehaald. In Amsterdam. Ik weet dat dit niet zo’n handige tip is voor mensen buiten Amsterdam, of zelfs ín Amsterdam, want er zitten vast veel Mini Markets in de Binnen Bantammerstraat.
Ik moet er zelf dus nog even op de fiets heen.
Bottom line is dat je van Libanees brood (een soort van groot, rond pitabrood) FANTASTISCHE, KRAKELENDE pizzabodems kunt bakken, in drie minuten. Daarop doe je vervolgens de…

Tomatensaus:
Ook gemaakt door vriendin B. Ze gaf me het recept. Ik heb zelf geen enkele bijdrage aan deze maaltijd geleverd, dus ik schaam me om erover te schrijven, maar het recept was zo briljant dat het moet.
Je maakt de saus voor de helft van echte tomaten, dus die kerf je in, die kook je heel kort en die ontvel je daarna.
Die in een kom gooien met een even grote hoeveelheid tomaten uit blik. Want laten we wel wezen: echte tomaten smaken nergens naar. Tomaten uit blik, dát zijn de smaakmakers. In een pannetje knoflook en uien fruiten, tomatenmengsel eroverheen, stokje tijm erbij en laten pruttelen. Heerlijke saus!

Topping:
Doe de tomatensaus op de bodem (het Libanese brood, dus), met wat mozzarella, en dan 3 minuten in een oven van 240 graden.
Vriend T., de man van B., raadde me aan om hem op 1500 graden voor te verwarmen, omdat ze dat in Italië doen. Dat kan onze oven niet, maar mocht de uwe het kunnen, doe dat (verkort dan wel de baktijd!).
Zet alvast op tafel:
rucola met balsamico-azijn en parmezaanse kaas erover
Parmaham
lekkere olijven
andere lekkere dingetjes

Laat de mensen zelf hun toppings eroverheen doen, terwijl de kinderen de tent afbreken.
Heel lekker.
Ik mocht de pot tomatensaus houden.

 

Lees hier meer op het blog van Aaf.