Recept: Oven-frietjes van zoete aardappel

08.05.2015 08:00
Zoete aardappel recept oven friet

Zoete aardappels zijn natuurlijk helemaal hot en happening maar dat is ook voor een reden (vinden wij). Deze knol zit namelijk helemaal vol met gezonde stoffen.

Hij bevat twee keer zo veel vezels als een normale aardappel en stimuleren daardoor een betere darmwerking, maar ook vitamines C en B6 zijn goed vertegenwoordigd. Deze ovenfrietjes bevatten weinig vet en hebben uit zichzelf al superveel smaak, maar het is al helemaal heerlijk met wat toevoeging van parmezaanse kaas en kruiden, en grote kans dat je kinderen het ook lusten door de zoete smaak! En ze hebben per slot van rekening de vorm van frietjes…

 

Ingrediënten voor 4 personen:

– Vier medium zoete aardappels
– 2 eetlepels olijfolie
– Versgemalen zeezout en zwarte paper (naar smaak)
– 5 knoflookteentjes (geperst)
– Een half kopje geraspte parmezaanse kaas
– 2 eetlepels fijngeknipte peterselie, rozemarijn of bieslook, voor de garnering,

Een oven en bakpapier.

Instructies

Verwarm de oven voor tot 200 graden, vet wat bakpapier in met een dun laagje olie.
Snijd de zoete aardappels in frietjes en meng deze in een bak met de olijfolie en de geperste knoflook, strooi naar smaak wat peper en zout over de frietjes heen. Leg vervolgens deze frietjes op het bakpapier en laat ze 35-40 minuten in de oven staan, of tot ze wat bruiner en krokanter worden. Draai af en toe de frietjes om voor een wat geleidelijkere garing. Gooi vlak voordat je ze eruit haalt wat parmezaanse kaas er overheen en laat hem dan nog eventjes in de oven staan.

Strooi er nog wat verse fijngemaakte kruiden overheen voor de garnering en voilá, de frietjes zullen krokant van buiten zijn, en van binnen een zachte bijna wortel-achtige smaak hebben. Let op: Als je ze te lang in de oven houdt worden ze zó zacht dat ze een beetje uit elkaar gaan vallen. Nog steeds lekker, maar wat minder fotogeniek voor de instagram-foto waarmee je je vrienden jaloers gaat maken.