Regeldagen: wat zijn dat en hoe ga je ermee om

13.12.2022 18:00

Regeldagen. Een fenomeen waarmee je te maken krijgt als je borstvoeding geeft. Wat zijn het nou precies? En is er iets om de regeldagen zo soepel mogelijk te laten verlopen? Tips en tricks. 

Wat zijn regeldagen?
Regeldagen zijn dagen waarop je baby extra veel honger heeft. Ze komen voor als je baby in een groeispurt zit en meer melk nodig heeft om lekker door te groeien. Regeldagen kunnen ook voorkomen als je baby meer antistoffen nodig heeft om zijn weerstand te verhogen, bijvoorbeeld omdat hij een beetje ziek is. Hij kan dan wel wat powervoer gebruiken. Tot slot kan het ook zo zijn dat je baby een nieuwe ontwikkeling doormaakt. Hij is dan sneller afgeleid door alles wat er om hem heen gebeurt, zodat hij tijdens de reguliere voedingen te weinig drinkt en dus vaker zal vragen om voeding. Tijdens regeldagen maken je borsten meer melk aan om af te stemmen op de nieuwe behoeften van je baby. Maar ook moeders die de fles geven kunnen te maken krijgen met regeldagen, hoor!

Wat zijn regeldagen?
Tijdens regeldagen kan je baby huileriger en hangeriger zijn dan normaal en veel vaker om de borst vragen, soms zelfs wel elk uur. Daar gaat je keurig opgebouwde schema! Ook kan het zijn dat je baby slechter slaapt en bijvoorbeeld ook ’s nachts weer een voeding wil hebben. Omdat je baby veel vaker om voeding vraagt, wordt de productie borstvoeding flink opgevoerd. Het kan zo zijn dat je borsten slap en leeg aanvoelen, maar er wordt dus wel degelijk meer melk geproduceerd. Regeldagen vinden ongeveer plaats rond de 9/10 dagen, 3 tot 4 weken en 3,4,6 maanden. Elke baby en elke moeder is natuurlijk anders, dus zet vooral geen kruis in je agenda! En weet: ook als je flesjes geeft kunnen regeldagen voorkomen. Je kunt op deze dagen gerust wat extra voeding aan je kind geven.

Zo kom je regeldagen ongeschonden door
 Zorg ervoor dat je baby de borsten goed leegdrinkt, want juist dat laatste restje melk bevat meer vet, waardoor de baby’s honger beter wordt gestild. Bovendien wordt er dan voldoende melk aangemaakt door je borsten voor de volgende voeding. Regeldagen kunnen, als je borstvoeding geeft, bijzonder intensief zijn. Drink genoeg, eet genoeg, rust voldoende uit. Kortom, zorg goed voor jezelf, want het is een behoorlijk intensieve toestand, die regeldagen. En voor je het weet is je lichaam weer helemaal aangepast aan de nieuwe hoeveelheid en kunnen jij en je baby weer even lekker bijtanken (haha!)

LEES OOK: 41 Dingen waar je gewoon NIET aan toekomt op een regeldag