Regenachtig en vies weer? Hét moment om (glutenvrije) pepernoten te bakken!

24.11.2015 04:50

Het is dat het wetenschappelijk is bewezen dat mensen geen winterslaap kunnen houden, anders had ik al vanaf eind oktober onder de wol gelegen en was ik er pas begin april onder vandaan gekomen. Ik heb echt een onbeschrijfelijke hekel aan dit weer, ik word er bloedchagrijnig van en minstens 3 keer per week wordt er aan me gevraag of ik ziek ben. Nee, ik ben niet ziek. Het is winter (nou ja, herfst). Maar gelukkig zit er één gouden randje aan dit jaargetijde: pepernoten!

Komend weekend duik ik met mijn neefje de keuken in, want het is zó leuk om ze samen te maken! En een stuk ‘gezonder’ dan de supermarkt variant.

Wat heb je nodig: 
300 gram boekweitmeel of amandelmeel (50/50 mag ook)
150 gram roomboter of kokosolie
125 gram kokosbloesemsuiker
1 ei
1 theelepel wijnsteenbakpoeder
1 eetlepel speculaaskruiden
1 theelepel vanille extract

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden
  2. Meng de vloeibare ingrediënten (kokosolie/boter, vanille extract en het ei) in een kom.
  3. Meng de droge ingrediënten in een andere kom (meel, kokosbloesemsuiker, speculaaskruiden) en roer vervolgens door de vloeibare ingrediënten. Kneed dit even goed door elkaar.
  4. Nu begint het leuke werk; de pepernoten rollen! Maak van het deeg kleine balletjes. Omdat er geen gluten in zitten kan het deeg wat uit elkaar vallen. Vaak helpt het om de balletjes dan met je vingers te rollen in plaats van met je handen.
  5. Leg de pepernoten op een bakplaat  met bakpapier en bak in ongeveer 20 minuten mooi goudbruin. Afhankelijk van hoe groot je oven is, moet je waarschijnlijk in twee keer bakken.