Ruimen ze hun rotzooi niet op? Dit is de oplossing!

31.03.2018 17:30

Mijn god, wat maken kinderen een rotzooi. Zelfs oppersloddervos Chantal wordt krankjorum van de rommel die overal in huis verspreid ligt. Gelukkig heeft ze er de ultieme oplossing voor gevonden!

LEES OOK: Je huis in een halfuur schoon gesopt? Dat doe je met het Franse Slagje!

Vieze onderbroeken op de badkamervloer, stinksokken op de trap of onder de bank, Lego Friends-stukjes op het aanrecht (‘want dat is zo’n mooi glad stuk om op te spelen’) en de voetbalspullen (man, wat stinken die dingen) van mijn zoon op de deurmat. Je kunt bij ons thuis nog geen meter je voet verzetten of je stapt wel ergens op. Vooral mijn jongste heeft er een handje van. Zeker als er een vriendinnetje heeft gespeeld. Ze weet dat de regel is: na het spelen samen opruimen, maar het lijkt alsof we die huisregel nog nóóit aan haar hebben verteld. En elke keer trappen we er in: pas bij het naar bed brengen, stuiten we op een ongekende chaos. Zo’n chaos waarbij je de vloer als het ware niet meer kunt zien. Dan voel ik het alweer vlammen in mijn nek. Al van alles geprobeerd om dit te voorkomen: straffen zoals geen iPad-tijd, geen speelafspraken, zelf opruimen totdat het helemaal netjes is (ook al wordt het dan op een doordeweekse dag een latertje voor haar die avond)…Helpt dus niet.

Nu ben ik ook niet echt de netste in huis. Maar ik doe niet aan rondslingeren: ik stapel het op. Tot grote ergernis van mijn man. Ik heb een stapeltje administratie op de eettafel, een stapeltje tijdschriften op de rand van de bank, een stapel kleding op mijn kledingrek, een stapel Moederdagcadeaus op mijn nachtkastje. En nog zo’n ding: ik hang mijn jas nooit op. Die zwaai ik gewoon bij binnenkomst over een eetstoel. Geen goed voorbeeld voor de kinderen. Mijn wederhelft heeft zelfs voor mij al een straf ingesteld: als ik mijn jas niet ophang, krijgen mijn kids vijftig cent als zij m’n jas ophangen. Dure business hoor, voor mij dan. Want het komt natuurlijk uit mijn portemonnee. Maar het helpt wel. Want als parttime zelfstandig ondernemer kun je je geld wel beter besteden. Ik probeer mijn jas dus zo vaak mogelijk netjes in de garderobekast op te hangen. Of als ik zie dat mijn kinderen een beweging naar mijn jas over de stoel maken dan trek ik het uit hun handen en hang ‘m zelf op. Lekker puh, die vijftig cent is en blijft van mij!

Voor mijn kinderen heb ik dus ook al heel wat manieren bedacht om iets netter te worden. Niets helpt, totdat ik van een vriendin de ultieme tip hoorde: gooi alles in hun bed. Moet je dan eens zien hoe snel ze hun rotzooi opruimen! En echt, het helpt! Het eerst wat ik deed was een vieze onderbroek van mijn zoon op zijn kussen leggen. Hij ging nog net niet over zijn nek.

Tegenwoordig gooit hij heel netjes zijn vieze goed in zijn wasmand. Ook mijn dochter wordt regelmatig wakker met haar knutselspullen of vieze sokken naast haar neus. Bij haar duurde het iets langer, maar ook zij ruimt nu steeds vaker haar rommel op. Want ja, alles wat nu rondslingert, eindigt in hun bed.

En mijn jas dus ook. In mijn eigen bed. Vinden ze veel leuker dan 50 cent verdienen…

Niets meer missen?
Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!