School wil dat ouders kinderen alleen nog water meegeven (vader: “Water is voor honden”)

06.09.2017 04:50
School wil dat ouders kinderen alleen nog water meegeven (vader: "Water is voor honden")

Wij hebben dit weekend gesmuld van het nieuws over de Don Sarto basisschool in Tilburg. Daar mogen kinderen voortaan geen ‘ongezond’ eten en drinken meer mee in de pauzes. Liga’s, koekjes en suikerhoudend drinken worden voortaan ingenomen, en in plaats daarvan mogen kinderen alleen nog boterhammen, fruit en water mee. En de ouders waren niet blij…

Veel ouders zijn naar de school gegaan om hun beklag te doen, maar de heerlijkste reactie kwam van de vader van de zesjarige Jonairo, die normaal graag een pakje appelsap en een boterkoek eet in de pauze. ‘Mijn zoon komt huilend thuis: “ik lust geen water”‘, zegt vader Kevin Rovers. ‘Dat hoeft hij van mij ook helemaal niet. Water is voor honden.’ De ouders zijn verontwaardigd over de bemoeienis van de school. ‘We mogen nog geen Liga-koekje meegeven. Niks. En je kunt een kind niet verplichten om water te drinken, als hij het niet lust. Wat nou als het dertig graden is? Moet hij dan maar uitdrogen?’

Lees ook: Schoolkinderen te licht door te gezond eten

Oké jongens, even serieus. Natuurlijk is het een nobel streven van de basisschool om de obesitas onder kinderen terug te brengen. En obesitas is ook een groeiend probleem (haha). Als je bij elkaar optelt hoe veel suiker er in liga’s, boterkoek, ranja en appelsap zit, is het misschien best nodig om dit een beetje terug te dringen. Maar is dit de taak van de school? Moeten ouders hier zelf niet de verantwoordelijkheid in nemen?

Femke geeft Max bijvoorbeeld Yoki-drink mee naar school, maar ook fruit. Natuurlijk weet ze dat er suiker in Yoki zit, maar aan Max zit geen grammetje vet. Daarnaast drinkt hij ook gewoon thee, melk en water. Dus waarom zou de school hem dan moeten verbieden een glas Yoki te drinken? Mag hij enkel nog water, omdat andere ouders geen maat kun houden en hun kinderen én Fanta én boterkoek én chips mee naar school geven?

Het daadwerkelijke probleem is niet dat kinderen af en toe iets eten en drinken waar suiker inzit, het probleem is dat sommige ouders ze toestaan om alleen maar dit soort dingen te eten. Natuurlijk wil een kind liever appelsap dan water, en vind hij boterkoek lekkerder dan een appel. Het zijn namelijk kinderen: als je hen boodschappen zou laten doen komen ze thuis met het volledige Hariboschap. Als je daar als ouder altijd aan toegeeft, dan krijg je uitwassen zoals kinderen ‘die geen water lusten’.

Is het feit dat de kinderen van de Don Sarto school ontevreden zijn over de nieuwe regels de schuld van de school, of van de ouders? Als je kind huilend uit school komt omdat hij water moet drinken, misschien moet je dan als ouder eerst bij jezelf te rade gaan, voordat je op hoge poten naar de school gaat.

Bron: AD

Lees ook: 6,5 Suikerklontjes in een pakje drinkyoghurt? Zes-en-een-half?!