Spoedcursus: omgaan met de oppas doe je zo

09.06.2020 00:10

De werelden van oppas en ouder vaak net zo verschillen als de smaak van kroket en kreeft: zeven tips om het gezellig te houden. En als het dan gezellig is: koester je babysitter, want goede zijn zeldzaam! 

1. Zorg dat je er niet één hebt, maar twee
Nog beter: houd een derde achter de hand. Je wilt tenslotte niet altijd een beroep doen op opa en oma. Die hebben hun eigen leven. Schakel je ouders alleen in voor leuke dingen en als je echt klem zit. Een goede oppas krijgen is lastig, want vind maar eens een meisje dat fantastisch met je kinderen is én aardig én zuinig op je huis. Er zijn sites die oppassen aanbieden, maar via via is beter, je wilt tenslotte een betrouwbaar iemand (hoewel ik aan mijn nieuwe, geweldige oppas ben gekomen via een briefje dat ze in de bus had gedaan). Neem in ieder geval geen oppas die te jong is. Mijn vriendin was op haar zestiende oppas voor twee kinderen. Ze deed ze in bad, legde ze in bed, ging er hele dagen mee naar de speeltuin. Achteraf is ze opgelucht dat het altijd goed is gegaan. Zestien. Wat weet je dan?

LEES OOK: Is het wel normaal om opa en oma zoveel te laten oppassen?

2. Geef duidelijke instructies
Je kind is natuurlijk het makkelijkste kind van de hele wereld, maar wel eentje met uitgebreide gebruiksaanwijzing. Hoe jonger het kind, hoe langer de bijsluiter. En die vind je belangrijk als ouder, dus vertel de oppas wat je wensen zijn. Het is het makkelijkst als je haar (of hem) de eerste keer (keren) eerder laat komen, of op een middag als je er zelf ook bent. Dan kun je al je regeltjes overbrengen. Hoe laat-ie naar bed moet, hoeveel verhaaltjes moeten worden voorgelezen en waar (op het kleed op de grond?), welke knuffels mee moeten (en dat de poppenwagen níét mee in bed mag), hoelang hij nog tv mag kijken, welke tandenborstel van hem is, en hoe vaak-ie nog om een ‘slokje water’mag zeuren. Alle details zijn belangrijk. Mijn oppas had een keer het raam opengelaten omdat het zo warm was. Dat klopte ook wel – het was zomer – maar ik zag mijn amper lopende eenjarige destijds zo over de spijlen van zijn ledikant uit het raam springen. Je moet er niet aan denken.

3. Koppel ‘leuk’ en ‘oppas’ aan elkaar
‘Liefje, de oppas komt straks en dan mag je later opblijven.’ Gegarandeerde reactie; ’Hoera!’ Het is leuk als de oppas komt, dat moet het kind denken. Dus beloof extra tv kijken, snoep, een tweede glas melk, een tweede verhaaltje, wat dan ook.

4. Leg uit hoe de tv/wifi werkt
Vaak zullen de kinderen al slapen of zelf naar bed gaan en is oppassen niet meer dan tv kijken, computeren of huiswerk maken. Helemaal prima, de oppas bewaakt het fort. Dus zorg dat er cola en chips zijn en geef het wifi wachtwoord. Ga even bij jezelf na of je het goed vindt als er een vriendje of vriendinnetje komt. Die vraag komt geheid. Ik vind het meestal goed, en zeg bij het weggaan: niet vrijen op de bank, hè. Ik hoop maar dat dat werkt.

5. Betaal goed
Vraag in je buurt rond wat een redelijk tarief is, betaal dat en mopper er niet over. Als je een schoonmaakster hebt, zul je die waarschijnlijk meer betalen. En je badkamer is echt niet belangrijker dan je kind.

6. Werk bij thuiskomst de oppas zo snel mogelijk de deur uit
Dit is een tip voor de oppas: de ouders komen net terug van een feestje of hun maandelijkse ‘avondje samen’ en ze willen het liefst nog even in die sfeer blijven. Vertel ze kort hoe het ging, of de kindertjes netjes naar bed gingen, neem je geld in ontvangst en dan opstaan en wegwezen. Praten doe je bij binnenkomst, niet aan het einde van de avond. Is je oppas niet zo sensitief, vraag dan direct bij thuiskomst hoe het was, betaal en beweeg ondertussen met langzame tred richting voordeur.

7. Check regelmatig hoe je kind de oppas vindt
Een kind zal het je eerlijk vertellen als de oppas toch niet zo aardig blijkt te zijn. Begin dan weer van boven af aan.

Pssst….Spoedcursus omgaan met oppas komt uit de Rainbowpocket
Ik zou úren met je willen praten, maar….
(50 Spoedcursussen die je leven veraangenamen)
Samengesteld door Jessica van Geel. Met illustraties van Paul Steenhuis.

LEES OOK: Ode aan de oppas.