Stop met de traktatiewedloop en de ik-ben-de-leukste-moedercompetitie

14.07.2014 05:00

Vroeger, als we jarig waren, kregen wij een mandarijn of een doosje rozijnen mee om te trakteren. Moeders die echt los gingen maakten een prikker met een kaasblokje en een zilveruitje. Nu zijn er moeders die er een hele toestand van maken. En jij voelt je schuldig. Onze relatiecoach Stefanie Hoogland roept op tot meer relaxtheid….

Je zoontje wordt morgen drie en moet trakteren op het kinderdagverblijf. Je hebt het zo druk gehad de laatste dagen dat je vergeten bent om een originele traktatie te bedenken en te maken. Nu heb je geen tijd meer en je besluit om een Tupperwarebak te versieren met gekleurde servetten en daarin verpakte kinderkoekjes te doen. Het is het enige wat je nog hebt liggen.

Gelukkig brengt je partner de jarige de volgende dag weg, want je schaamt je eigenlijk wel een beetje. Als je hem ’s middags op komt halen krijg je tot je eigen verbazing een compliment van de leidsters. De kinderen hadden in tijden niet zo gesmuld van een traktatie. Wat een origineel idee om koekjes te trakteren!

Vroeger, als we jarig waren, kregen wij een mandarijn of een doosje rozijnen mee om te trakteren. Moeders die echt los gingen maakten een prikker met een kaasblokje en een zilveruitje. En heb jij hier een jeugdtrauma van? Je weet het vast niet eens meer. Maar als je nu niet met een mand met enorme knutselwerken rond een supertraktatie aankomt, ben je niet goed bezig. Naast een foto van je eigen kind op de traktatie moet er liefst ook nog een cadeau- tje bij voor ieder kindje om mee naar huis te nemen.

Is dat echt allemaal nodig? Waarom zou je een hele dag knutselen voor iets dat de kinderen in drie tellen uit elkaar scheuren? En veel kinderen houden echt niet van een roze spek met augurkensmaak omdat dat nou net zo’n leuk figuurtje maakt. Hou het simpel en luchtig en blaas de verwachtingen voor jezelf en je kind niet te veel op. Voor wie doe je het eigenlijk?

Dit geldt niet alleen voor de traktaties bij een verjaardag. Kijk eens hoe je naast de verjaardagen ook andere kinderafspraken aanpakt. Je bent echt niet alleen een goede moeder als je altijd gastvrij vijf kinderen tegelijk mee naar huis neemt. Of de hele middag met die vriendjes stralend lachend mens- erger-je-niet zit te spelen.

Kun je het jezelf wat makkelijker maken en niet aan je verwachtingen voldoen van ‘hoe een goede moeder het hoort te doen’? Kinderen hebben vaak eigen ideeën over hoe en met wie ze willen spelen. En soms kan er gewoon iets niet of wil je het niet. Iedere moeder heeft haar eigen talenten die haar kinderen later nog weten.

Tips

1.
Maak van de traktatie geen afstudeerwerk of competitie. Iets lekkers is belangrijker dan ergens aan afzien dat je avonden hebt zitten knutselen. Kinderen hebben het vaak al in hun mond voordat ze het bekeken hebben. Als je kind zelf een idee heeft en het zelf wil maken is het leuk, maar ga jezelf niet vastzetten om de leukste/grootste/lekkerste/creatiefste trak- tatie uit te laten delen. Je kunt tegenwoordig ook kant-en-klare traktaties bestellen op speciale sites zoals www.traktatiemand.nl. Supermakkelijk en toch heel mooi.

2.
Vier verjaardagen tegelijkertijd met de verjaardag van papa of mama of een broertje of zusje. Dit is natuurlijk het makkelijkst als ze klein zijn en er niet te veel tijd tussen de verjaardagen zit. Sommige kinderen vinden het niet leuk om in het middelpunt van de belangstelling te staan en zo kun- nen ze het delen. Ook is het makkelijker voor jezelf want je hebt maar één keer de drukte en de voorbereidingen.

3.
Vier feestjes ergens anders: het buiten de deur vieren van de partijtjes houdt je huis schoon, je hoeft minder voor te bereiden en je kind verliest geen overzicht thuis. Veel andere kinderen in hun eigen huis kan de jarigen onrustig maken, zeker als iedereen aan zijn of haar nieuwe cadeaus wil zitten.

4.
Hou het klein. De naaste familie, opa’s en oma’s en wat goede vrienden. Waarom veel mensen uitnodigen en over en weer veel verjaardagen bezoeken? Daar zit ook echt niet iedereen op te wachten.

5.
Speelafspraakjes: laat je kind niet iedere dag afspreken. Bouw wat rust in zodat je kind ook tot zichzelf kan komen. Zo leert het zichzelf vermaken en
is het niet afhankelijk van anderen voor zijn spel. Een vaste dag in de week
geen speelafspraken maken geeft duidelijkheid.

 

Dit is een hoofdstuk uit Stefanie Hoogland’s boek Geef jezelf een break, mama, van Uitgeverij Réunion. het boek is hier verkrijgbaar.

boek

 

 

Foto: Thinkstock.