Stoppen met borstvoeding in 11 nuchtere stappen

25.08.2022 06:00
Stoppen met borstvoeding in 11 nuchtere stappen

Na mislukte borstvoedingspogingen met haar eenling en tweeling zei zelfs de lactatiekundige tegen Brenda: ‘Het is gewoon niet jouw ding.’ Maar vroeg stoppen, was voor haar wél een ding (want: dat voelde als opgeven). Dit stappenplan had haar zeker kunnen helpen.

1. Neem een koude douche.

Nee, dat is niet bevorderlijk voor de melkproductie, maar wel voor een heldere geest. Want: twijfel je over doorgaan of stoppen, dan nemen schuldgevoel en romantische verhalen van anderen je gedachten over. En die hormonen veroorzaken ook een troebel brein. Er zijn dus harde maatregelen nodig om even rustig naar je eigen gevoel te kunnen luisteren.

2. Zing een mantra.

‘Ik ben geen slechte moeder als ik stop, ik ben geen slechte moeder als ik stop.’ Doe dit zo vaak als nodig is. Helpt het niet en begint de twijfel opnieuw? Ga dan terug naar stap 1.

3. Bel de lactatiekundige.

Of, doe dat niet… Die is namelijk wél fan van borstvoeden en zal je twijfels alleen maar groter maken. Want er zijn nog heel veel natuurwinkelsmeersels, theetjes en andere circustrucs die je kunt proberen voordat je er de brui aan geeft. Aan de andere kant: ze kan je ook helpen met een verstandig afbouwschema. Een afbouwschema?! Ja, dat vertelt dus niemand je van tevoren, maar je kunt niet van maandag op dinsdag zomaar even stoppen.

4. Hou je aan je afbouwschema.

I feel you, je wilt het liefst meteen kappen nu je besluit vast staat. Die pijn trek je niet langer, je haat het kolven, maar een borstontsteking wil je echt niet als afsluiter van die toch al niet zo rozewolkerige periode.

5. Spuug op je kolfapparaat.

Gewoon, een klein bescheiden tufje is al genoeg. Niets vrouwonterenders dan dat ding, dat de voedingstijd ook nog eens twee keer zo lang maakt. Een heel klein beetje wraak op die tepeltrekmachine doet een mens goed.

6. Zoek op Marktplaats op wat jouw kolfapparaat nog waard is.

Niet onaardig, toch? Weg met dat ding. Wel even je spuug eraf poetsen vóór de verkoop.

7. Zoek op Google naar de voordelen van kunstvoeding.

Bingo! Wedden dat je kindje sneller doorslaapt zodra je ‘m de fles geeft?

8. Kijk online nooit meer naar foto’s met #borstvoedingsmama.

Prachtige plaatjes van hoe jij ook hoopte dat het zou zijn, maar helaas. Kwel jezelf daar niet mee en lach cynisch als je denkt aan hoe jouw borstvoedingskiekjes eruit hadden gezien op Insta. Iets met #fuckwatisditnaar, #jaikhuilalweer en #checkmijngefrustreerdekop.

9. Luister niet naar mensen die zeggen: ‘Als je maar genoeg doorzet, dan lukt het altijd.’

Slaan mag ook. Geen lichaam werkt hetzelfde, geen tiet is gelijk. Dat soort moeders geeft zure melk, kan niet anders.

10. Kijk diep in de poppetjes van de ogen van je baby bij het geven van de fles.

Zie je teleurstelling? Of zie je diezelfde melkdronken draaibewegingen van de oogbollen als toen je de borst probeerde te geven? Yep: voeding is voeding, genot is genot. Je baby blijft, ook als je stopt met de borst, echt heel blij met jou.

11. Bedenk: geen borstvoeding willen geven is misschien een taboe, maar borstvoeding geven in het openbaar schijnt dat ook te zijn.

Zo ver ben jij niet gekomen met je drie druppels per sessie, maar hee, dat blijft je dus wel mooi bespaard.

Lees ook: De momenten waarop borstvoeding geven compleet suckt