Goede tip! Met deze simpele vraag kan je een woede-aanval voorkomen

29.06.2019 04:50
Supertip! Met deze simpele vraag kan je een woede-aanval voorkomen

Kinderen: het ene moment zitten ze nog te spelen als zoete engeltjes, en het volgende moment staan ze op het punt jou en iedereen in de wijde omgeving een migraine-aanval te bezorgen met een woede-aanval die minstens een uur duurt. 

Het kan daadwerkelijk alles zijn: ze kunnen hun favoriete speelgoed niet vinden, mogen geen tiende snoepje of er vliegt toevallig een vogel langs die ze niet aanstaat. Maar als je kind eenmaal in een woede-aanval schiet is dat vaak niet zo 1, 2, 3 opgelost. Daarom is het, als het lukt, ten allen tijde beter om te proberen zo’n aanval te voorkomen. En dat doe je zo.

Wanneer je ziet dat er iets gebeurd waardoor je kind boos wordt, grijp je meteen in. Je gaat rustig naast hem zitten, en vraagt op kalme toon: ‘Lieverd, wat er net gebeurde, is dat een groot probleem, een middelgroot probleem of een klein probleem?’. Vervolgens wacht je tot je kind antwoord geeft, en stel je voor om samen na te denken over een oplossing, en deze voer je vervolgens samen uit.

Kinderpsychologen leggen uit dat deze aanpak om drie verschillende redenen zou moeten werken:

  1. Het kind merkt dat zijn gevoelens gezien, geaccepteerd en gerespecteerd worden.
  2. Deze vraag zorgt ervoor dat ze moeten nadenken over de situatie, waardoor ze uit hun boosheid getrokken worden en de gebeurtenis die hen boos maakte in perspectief gaan zien.
  3. Door deze vraag te stellen nodigen ouders hun kind uit om zelf het probleem op te lossen.

Wij zijn benieuwd of het inderdaad zo simpel is, want het klinkt wel een beetje te mooi om waar te zijn. Maar het is in ieder geval het proberen waard, als het je een uur geschreeuw en gehuil kan besparen. Dus de volgende keer dat je peuter rood aanloopt, dan weet je wat je te doen staat.

Bron: Brightside

Lees ook: De bizarre woedeaanvallen van een peuter (gefotografeerd door een vader)