Tv-tip: ‘Het zaad en de 11 eitjes’

21.03.2017 17:30
Kijken vanavond! 'Het zaad en de 11 eitjes'

Voor KRO-NCRV 2Doc: Het zaad en de 11 eitjes volgde Julia von Graevenitz anderhalf jaar lang hoe Dennis (28) en Lody (25) samen met hun draagmoeder op zoek gaan naar een eiceldonor en een kliniek die de bevruchting tot stand wil brengen. Een schrijnend verslag van de lange weg tussen hoop en teleurstellingen van een homostel met een kinderwens.

De mannen willen graag kinderen van henzelf en kiezen bewust niet voor adoptie of co-ouderschap. Een nicht heeft zich aangeboden als draagmoeder, maar wil niet dat haar eigen eicel gebruikt wordt. Omdat draagmoederschap in Nederland verboden is, is het stel genoodzaakt om in het buitenland op zoek te gaan naar een eiceldonor en een IVF-kliniek.

40.000 euro
Het stel vindt uiteindelijk een eiceldonor en een kliniek in Canada, maar de behandeling kost 40.000 euro. Dankzij ludieke crowdfundingacties lukt het om het bedrag bij elkaar te sprokkelen. Alles lijkt voorspoedig te gaan, totdat uit de bevruchte eicellen maar 1 embryo tot ontwikkeling komt. Ze hebben één kans, maar deze mislukt. Na twee jaar inspanningen en een grote financiële investering, blijkt alles voor niets.

Bekijk de ontroerende documentaire op 2Doc.nl

Lees ook: Wensvader gezocht (deel 1): ‘Ik wil een kind. Nu.’