Waarom een tweelingvader geen gewone vader is (maar een superheld)

05.10.2019 05:00
Waarom een tweelingvader geen gewone vader is (maar een superheld)

Dat iedere tweelingmoeder stiekem Superwoman is, dat wisten we al, maar tweelingvaders kunnen er ook wat van! Dit zijn de 26 redenen waarom een tweelingvader geen gewone vader is (maar een soort superheld).

Lees ook: Waarom elke tweelingmoeder stiekem Superwoman is.

 1. Net als tweelingmoeders, kiezen vaders er niet voor om zomaar twee kinderen in één klap te krijgen. Het is dus best even een schok tijdens die eerste echo. Vaders zijn praktisch dus ze denken al snel in oplossing: er moet een nieuw huis komen, er moet verbouwd worden, er moet meer geld worden verdiend. Maar bovenal zijn ze natuurlijk apetrots dat ze dubbel raak hebben geschoten.
 2. Tijdens de zwangerschap van hun vrouw veranderen ze in een personal coach, klusjesman, manager, chauffeur, masseur en klaagbaak. Ja, er wordt zelfs van ze verwacht dat ze meerdere van die taken gelijktíjdig op zich nemen.
 3. Intussen vragen ze zich regelmatig af hoe dat in Jezusnaam moet straks, maar uitwendig lijken ze best cool onder de hele toestand. Ze moeten wel, want hun vrouw maakt zich al zorgen voor drie. Bovendien: maar weinig mensen vragen hoe het nou eigenlijk met de tweelingvader in spe gaat. Alle aandacht gaat naar haar (en terecht, daar doet hij niet kinderachtig over).
 4. De bevalling slaan we even over, want daarvoor gaan alle credits toch echt naar de moeders, maar enorm betrokken zijn ze wel tijdens het proces, tweelingvaders. Mede doordat ze al zo’n honderdtachtig echo’s van hun aanstaande kroost hebben mogen bewonderen en al wekelijks van en naar het ziekenhuis hebben mogen chauffeuren. Dus het voortraject heeft ze al min of meer klaargestoomd voor extra betrokkenheid.
 5. En die betrokkenheid is broodnodig, want is de tweeling eenmaal geboren, dan heeft de tweelingvader dus direct een of meerdere baby’s in zijn armen. Zijn vrouw is druk met herstellen en komt trouwens ook gewoon handen te kort, dus de tweelingvader heeft geen tijd om even de kat uit de boom te kijken wat betreft het vaderschap.
 6. Vergelijk het maar eens met een single vader die in zijn eentje voor een pasgeboren baby moet zorgen, dat is zo ongeveer de druk die op de schouders van de tweelingvader komt te liggen.
 7. Niet dat hij alles alleen doet, maar hij heeft meestal wél de zorg voor in elk geval één baby tijdens die eerste weken. En zodra hij weer thuiskomt uit zijn werk.
 8. Zoals bekend kunnen vaders niet multitasken, maar tweelingvaders kunnen het wél. Of in elk geval doen ze een dappere poging.
 9. Ze zijn in no time minstens zo handig in het ouderschap als moeders. In mijn geval kon mijn man bijvoorbeeld eerder luiers verschonen, inbakeren en een fles maken dan ikzelf. Terwijl ik nog half in coma lag, hield hij de babytent gewoon draaiende.
 10. Uit onderzoek blijkt dat tweelingvaders vaker last hebben van klachten als burn-out, depressie en stress dan vaders van maar één kind, omdat er zoveel op hun schouders ligt.
 11. Daar staat tegenover dat ze zich zelfverzekerder voelen in het vaderschap dan vaders van maar één kind, en ook ervaren ze een sterkere band met hun kinderen, volgens datzelfde onderzoek.
 12. Dat komt goed uit, want die eerste paar jaar wordt er een groot beroep op ze gedaan. Twee baby’s, twee dreumesen of twee peuters tegelijk verzorgen, vervoeren, verplaatsen en vermaken vergt nu eenmaal een boel inspanning, creativiteit en actieve betrokkenheid.
 13. Vakantie bijvoorbeeld. Wij maakten laatst een vliegreis met onze tweeling: niet alleen mag je dan als tweelingouders niet naast elkaar zitten (i.v.m. zuurstofmaskers), je hebt ook allebei de hele vliegreis een kind op schoot en allebei je eigen luiertas en dan heb ik het nog niet eens over de honderd kilo bagage die natuurlijk vooral door de vader wordt gesjouwd.
 14. Ik liet op een gegeven moment mijn vriend even achter op een Spaans vliegveld, omringd door achterlijk veel koffers, rugtassen, plastic tasjes, tuitbekers, speeltjes, rugdragers en rugtassen met rugdragers erin én met twee kinderen, omdat ik even snel op zoek moest naar een fles drinkwater. Op dat moment liep ik het Nederlandse stel tegen het lijf met één baby dat we ook al op Schiphol hadden gezien, waarvan de moeder nog steeds intensief wiegend met hun baby rondliep (dat deed ze op Schiphol ook al), toen ik de vader hoorde vragen: “Hé, zal ik anders ook even helpen met haar?”
 15. ‘Helpen’ is bij tweelingvaders niet echt aan de orde. Een tweelingvader vadert meestal net zo hard als een moeder moedert.
 16. Of zoals een bevriende tweelingvader laatst tegen ons zei: ‘Ik had één baby achteraf maar saai gevonden. Nu heb ik tenminste óók een baby.’
 17. Dat geldt trouwens ook ’s nachts: ik durf te wedden dat een tweelingvader er ’s nachts gemiddeld twee keer zo vaak uit gaat als een eenlingvader, zo niet meer.
 18. Qua slaapgebrek kunnen tweelingvaders daarom – net als de moeders – echt het diepst van het dal bereiken. En intussen proberen ze op hun werk nog enigszins normaal te functioneren.
 19. De relatie wordt daar meestal niet echt gezelliger op, maar tweelingvaders doen hun uiterste best om de boel bij elkaar te houden (ja, de moeders óók, maar dit stukje gaat nou even over hem).
 20. Zo gaat die van mij er tegenwoordig altíjd uit ’s nachts en laat hij mij liggen. Vindt hij de normaalste zaak van de wereld.
 21. Ik ken ook tweelingvaders die altijd alle boodschappen doen, een dag thuiswerken met hun tweeling op de achtergrond, koken terwijl hun tweeling aan hun been hangt, of met de tweeling en nog een paar kinderen die hij heeft verwekt op stap gaan terwijl hun vrouw iets anders gaat doen.
 22. Tweelingvaders kúnnen dat soort dingen.
 23. En ze krijgen van hun vrouwen eigenlijk iets te weinig credits voor al hun inspanningen.
 24. Mijn vriend in elk geval wel.
 25. Dus bij deze.
 26. Tweelingvaders zijn eigenlijk een soort superhelden. Dan weten jullie dat.

Lees ook: Waarom een tweelingmoeder grote behoefte heeft aan andere tweelingmoeders.