Vaccin tegen het rotavirus: ja of nee?

23.09.2016 18:30

Ja hoor, er is weer discussie gaande in vaccinatieland. Ditmaal gaat het om een nieuw vaccin tegen het rotavirus en de vraag of deze in het Rijksvaccinatieprogramma moet worden opgenomen. Ik zeg: doen. Meteen.

Eerst even uitleggen wat dat is, het rotavirus. Je weet wel, dat is dat verdomd kloterige beestje waar je buikgriep van kunt krijgen. Zodat je zowel van boven als onderen leegloopt leegspuit. De hel is dat. Als je midden in de nacht, met je slappe armen om een emmer geklemd, op de pot zit. En er niet meer vandaan durft te komen, omdat anders de kans bestaat dat de vloer/gordijnen/je bed onder de drek eindigen. Man, oh man, wat een ^%$*^$#!@#$%^&-ziekte! Niet te doen.

Lees ook: Vaccineren, ja of nee? Steeds meer ouders twijfelen.

Maar, nu las ik onlangs in het artikel ‘Baby’s moeten gevaccineerd worden tegen het rotavirus’ uit de Volkskrant, dat hoeft dus helemaal niet! Er blijkt dus al jaren een vaccin te bestaan. De WHO adviseert sinds 2009 kinderen tegen het rotavirus te vaccineren. In Nederland stemde in 2010 de meerderheid van de Gezondheidsraad, een adviesorgaan van de regering, vóór het vaccin. Maar volgens twee toenmalige leden is, aldus de Volkskrant, dat rapport ergens in een la beland. Deze zomer heeft minister Schippers de Gezondheidsraad toch weer om advies gevraagd.

In landen als België, Frankrijk, Duitsland, Noorwegen, Finland en de VS worden kinderen al tegen het virus gevaccineerd. Het zal wel aan mij liggen, maar het lijkt wel of dat wel vaker het geval is in Nederland. Of het nu om een NIPT-test gaat, met een ruggenprik bevallen, of dit vaccin dus; Nederland loopt wel vaker achter. Waarom eigenlijk? Kunnen we daar niet eens mee kappen? Waarom toch altijd die nuchtere, Calvinistische opvatting – lekker met je poten in de klei – dat het maar beter is alles te ondergaan zonder drugs en verdoving? Ja prima, je lichaam kan het best hebben, zo’n buikgriep. Maar waarom zouden we dat willen? Waarom zouden we onze baby’s dat willen aandoen, als het niet nodig is?

Aan het virus overlijden zes à zeven kinderen per jaar. Worden er duizenden opgenomen in het ziekenhuis. Ik weet niet hoor, maar dit lijken mij anno 2016, zes à zeven doden die helemaal niet nodig zijn. Kinderen, vooral kleine, tere baby’s, kunnen er vreselijk ziek van worden. Ik heb dit zelf meegemaakt met mijn zoontje. Hij was acht maanden oud toen hij buikgriep kreeg. Waar de rest van het gezin binnen een paar dagen hersteld was, bleef hij diarree houden. Hij raakte niet uitgedroogd, dus was het volgens de huisarts niet nodig met gierende banden richting Eerste Hulp te rijden. Hij is bijna twee weken heel erg ziek geweest. Dat was toen mijn man en ik ook doodziek op de bank lagen. Mijn moeder heeft hem opgehaald, waarbij ik haar snikkend vanaf een grote afstand smeekte om weg te gaan, omdat ze zelf vast ook ziek zou worden. Ze nam het voor lief en gaf mijn kind geduldig beschuitjes met geraspte warme appel en flesjes met melk, aangelengd met water waarin rijst had gekookt. Ze werd zelf ziek, maar zorgde ook voor mijn zoon. Ons gezin kon genezen, mijn zoon knapte op, maar het was een behoorlijke operatie geweest, so to speak.

Wat zo klote is, is dat het vreselijk besmettelijk is. Het heerst nu op mijn dochters school. De halve klas ligt eraf, inclusief de juf en twee BSO-medewerkers. Iedereen weet: daarna volgen ouders, broertjes en zusjes. Hele gemeenschappen worden geveld door dat klotevirus. Hele klassen uitgeroeid. Why?!? Als je het kan voorkomen?!! Ik doe thans mij best niet aangestoken te worden. Ik was mezelf drie keer per dag met Dettol en elke deurklink in huis staat al dagen in de bleek. Ik wil er niet meer aan, zo panisch ben ik ervoor geworden. Dat nooit weer! Als al onze baby’s beschermd zijn, zullen wij zelf ook minder risico op lopen. Hoe fijn?! Tot slot schijnt het de gemeenschap veel geld te schelen, als er niet zoveel mensen ziek worden van het rotavirus. Nou, lijkt me ook een prima argument, hoor. Kosten besparen.

Argumenten om dit vaccin niet aan het programma toe te voegen, zijn er ook. Zo kost het geld om het toe te voegen aan het Rijksvaccinatieprogramma 9ja, beetje tegenstrijdig aan de vorige zin, de meningen zijn verdeeld). Daarnaast overlijden er ‘maar’ zes à zeven kinderen, wat sommige deskundigen niet veel vinden. Kinderen houden er meestal ook niets ernstigs aan over als ze eenmaal weer genezen zijn. Bovendien bestaat er de angst dat er nog meer weerstand tegen vaccineren ontstaat vanuit de maatschappij. Sinds het artikel in de Volkskrant, barst de discussie in alle hevigheid los. Tot slot weet men ook niet wat de gevolgen van het vaccin op lange termijn zijn. Wetenschappers, mensen uit de medische wereld, hoogleraren, ouders met doodzieke kinderen: iedereen doet zijn zegje. Of het vaccin er gaat komen, dat is nog onduidelijk.

Wat wél inmiddels bekend is: mocht je je baby willen beschermen, dan kun je je ook bij de huisarts melden en het vaccin kopen voor de prijs van € 138. RotaRix wordt via de mond gegeven en is alleen voor baby’s beschikbaar. Wil je er meer over weten? Lees dan dit artikel van de NOS.

Lees ook: Dé 9 kinderziektes die elke moeder voorbij ziet komen.