Vaders in Zweden vs. vaders in Amerika (het verschil is shocking!)

10.04.2018 04:55
Vaders in Zweden vs. vaders in Amerika (het verschil is shocking!)

Vaderschapsverlof, het blijft een hot topic. En terecht, want hoe kan het dat het per land zo verschilt hoe veel tijd vaders door kunnen brengen met hun pasgeboren kinderen. Dat is toch overal belangrijk, zou je denken.

In dit filmpje vergelijken de makers de situatie in Zweden met die in de VS. In Zweden krijgen ouders 480 (!) dagen verlof na het krijgen van een baby. Van deze 480 dagen moet de vader er minstens 90 opnemen. Tijdens dit verlof krijg de vader vanuit de staat 80% van zijn normale loon doorbetaald. Zo heeft niet alleen de moeder tijd om met haar kind te bonden, maar ook de vader.

In de VS is de situatie compleet anders. Daar is vanuit de staat niets geregeld voor vaders, en slechts 20% van de werkgevers biedt überhaupt de mogelijkheid verlof op te nemen na een geboorte. Dit vaak niet eens betaald. Meer dan een derde van de vaders durft geen verlof op te nemen uit angst hun baan te verliezen.

Helaas ligt de situatie in Nederland op dit moment dichter bij die in de VS dan Zweden. In Nederland heeft een vader officieel recht op twee dagen verlof: een voor de bevalling, en een voor de aangifte bij de gemeente. Als vaders meer vrij willen rond de bevalling, moeten ze hun vakantiedagen (of ouderschapsverlof) voor gebruiken. Terwijl: vaders hebben toch net zo goed recht op tijd met hun kind als een moeder? Daarnaast, als we gelijkheid willen, is het belangrijk dat het ouderschap niet alleen als de verantwoordelijkheid van de moeder wordt gezien. Geef vaders ook de mogelijkheid er te zijn voor hun kinderen.

Bron: Facebook

LEES OOK: Hèhè, krijgen we nou eindelijk meer ouderschapsverlof? (6 weken! Voor moeder én vader)