In dit filmpje vergelijken de makers de situatie in Zweden met die in de VS. In Zweden krijgen ouders 480 (!) dagen verlof na het krijgen van een baby. Van deze 480 dagen moet de vader er minstens 90 opnemen. Tijdens dit verlof krijg de vader vanuit de staat 80% van zijn normale loon doorbetaald. Zo heeft niet alleen de moeder tijd om met haar kind te bonden, maar ook de vader.
In de VS is de situatie compleet anders. Daar is vanuit de staat niets geregeld voor vaders, en slechts 20% van de werkgevers biedt überhaupt de mogelijkheid verlof op te nemen na een geboorte. Dit vaak niet eens betaald. Meer dan een derde van de vaders durft geen verlof op te nemen uit angst hun baan te verliezen.
Helaas ligt de situatie in Nederland op dit moment dichter bij die in de VS dan Zweden. In Nederland heeft een vader officieel recht op twee dagen verlof: een voor de bevalling, en een voor de aangifte bij de gemeente. Als vaders meer vrij willen rond de bevalling, moeten ze hun vakantiedagen (of ouderschapsverlof) voor gebruiken. Terwijl: vaders hebben toch net zo goed recht op tijd met hun kind als een moeder? Daarnaast, als we gelijkheid willen, is het belangrijk dat het ouderschap niet alleen als de verantwoordelijkheid van de moeder wordt gezien. Geef vaders ook de mogelijkheid er te zijn voor hun kinderen.
Bron: Facebook
LEES OOK: Hèhè, krijgen we nou eindelijk meer ouderschapsverlof? (6 weken! Voor moeder én vader)
Sanne (26) woont samen met haar vriend en heeft nog geen kinderen. Die wil ze voorlopig ook nog niet, maar door haar werk bij Me to We komt ze in ieder geval zeer goed beslagen ten ijs als het zover is.