Aan alle jonge vaders! Maak eens een foto van je vrouw en kind!

03.05.2020 07:00

Femke krijgt de laatste tijd nogal vaak de melding dat haar telefoon te vol is. Dat komt met name door de hoeveelheid foto’s die erop staat waarvan ze niet goed weet hoe ze ze moet verplaatsen naar de computer (ja ja, ik ben een nerd, of eigenlijk het tegenovergestelde). Maar goed, toen ze eens bekeek wat er toch allemaal op die foto’s staat, kwam ze erachter dat zo ongeveer driekwart haar man Reinier en kind Max in een beeld vangt. Van haarzelf met zoon zijn er misschien tien foto’s te vinden. Waarvan ze de helft zelf heeft gemaakt.

Lees ook: 12 Dingen die je over je man leert als hij vader wordt

Nu zou je kunnen opperen: kijk eens in de telefoon van je man. En raad eens: dat heb ik ook gedaan. Weet je wat hij in zijn fotostream heeft staan? ALLE FOTO’S DIE IK HEM DOORGEAPPT HEB VAN HEM EN ONS KIND. En plotseling werd ik daar een heel klein ietsie pietsie woedend van. Ik bedoel, ik ben óók geen fotograaf. Ik ben geen Yolanthe, geen Anna Nooshin, geen Sylvie Meis, die het geinig vind om de godganse dag van elke scheet een foto te maken. Dat gebeurt dus ook niet, maar af en toe besef je dat het toch best leuk is om VOOR LATER een paar beeldjes te preserveren (luxe woord voor bewaren, sorry, ik moest en zou dat woord gebruiken). Dus je trekt die smartphone maar weer uit je zak en fotografeert je kind en man boven de verjaardagstaart, tijdens het stoeien, als ze de zee inlopen op een zonnige dag in Noordwijk of gewoon als ze samen Sam de Brandweerman zitten te kijken. Maar die man zelf, nee, die bedenkt dat niet. Of nou ja, zelden.

Tuurlijk, na de geboorte heeft hij wel een paar kiekjes gemaakt toen je je kind voor het eerst aanlegde en in de eerste week was hij zo overweldigd door zorghormonen dat er een stroom foto’s is gemaakt…waarop je dus de rest van je leven moet teren. Want het is inmiddels jaren later en het is treurig gesteld met het aantal foto’s waarop hij en ik staan. En de foto’s die er zijn daarover moet ik dan ook nog eens bekennen dat ik ze zelf bewerkstelligd heb. Zo van: “Reinier! Maak eens een foto!” of “Aaaah, Reinier, kijk ons nou…FOTOOOO!” of “Snel snel maak foto!” Het is dieptriest, maar zonder dit gecommandeer had ik na de kraamweek nooit meer een foto van Max en mij gehad.

Herkenbaar? Ik denk voor heel veel moeders wel. Daarom wil ik een oproep doen aan alle (jonge) vaders van Nederland: maak eens spontaan een foto van je vrouw en kind. Doe het gewoon. Als ze lekker liggen te kroelen op de bank. Als je peuter met rode wangen tegen de borst van je vrouw aanhangt. Als ze samen een boekje lezen. Als je vrouw midden in de nacht je zoon/dochter voedt, tijdens de vakantie als je vrouw met je kind in het zand speelt of als je vrouw je kind troost wanneer het is gevallen. Echt waar mannen, we zouden het zo ge-wel-dig vinden als jullie heel af en toe die telefoon zouden willen pakken. En dan niet om de sportuitslagen te checken, maar gewoon om een cheesy momentje vast te leggen. Alvast Heel Erg Bedankt Namens Alle Vrouwen Van Nederland

PS. De mannen die al wel een heel arsenaal aan foto’s van partner en kind hebben aangelegd, worden uitgenodigd om de mooiste op onze Facebookpagina te delen. Zodat andere vaders een voorbeeld aan hen kunnen nemen.

Lees ook: Deze moeders lieten hun man even alleen met de kinderen