Verzoek aan opa en oma: jullie zijn geweldig, MAAR…

26.03.2015 05:00

Lieve opa’s en oma’s, jullie zijn goud waard. Echt. Geen idee waar we zouden zijn zonder jullie wekelijkse opa-en-oma-oppasdag. Of wie we zouden moeten bellen als we de kinderen “veilig” een weekend willen parkeren, omdat papa en mama zo nodig er even tussenuit moeten. Onze dank is eeuwig! Maar. Hoe lief, waardevol en geweldig we jullie ook vinden, en hoe goed jullie het ook bedoelen, toch een aantal verzoeken. Zouden jullie alsjeblieft rekening willen houden met het volgende:

Junior niet trakteren op een verrassingsbezoek aan de kapper
Een verrassingsbezoek aan de kapper met de kleine, omdat het haar zo voor zijn ogen hangt? Geen goed idee. Misschien probeert mama wel met veel pijn en moeite een hippe, halflange coupe op het hoofd van haar lieveling te kweken en is deze look dus niet het gevolg van tijdgebrek en verwaarlozing, maar gewoon zo bedacht. Geloof ons: mama will not be amused.

De kleinkinderen niet met elkaar vergelijken
Het ene kleinkind is het andere niet. Pietje mag misschien een topvoetballertje in de dop zijn, en Paultje verre van, het is niet nodig om dat te benoemen. Helemaal niet in het bijzijn van de kleinkinderen. Vooral kleuters zijn vaak hyperbewust van zichzelf en daardoor gevoelig voor onderlinge verschillen.

De regels van de ouders hanteren
Oudere’ kinderen snappen best dat er bij opa en oma andere regels gelden dan thuis. Maar bij de kleintjes zorgen verschillende regels alleen maar voor verwarring. Duidelijke afspraken met de ouders maken over, bijvoorbeeld, het eet- en filmbeleid, voorkomt een hoop gedoe. Hoe leuk de meezingliedjes uit Frozen ook zijn, voor menig driejarige is het sneeuwmonster Marshmallow,  ronduit angstaanjagend.

Social media etiquette in acht nemen
Grootouders weten steeds beter hun weg te vinden op sociale media. Oké, een actief Instagramaccount is misschien nog een stap te ver, maar Facebook is al lang geen onbekend terrein meer. We snappen best dat een trotse opa of oma het liefst elke dag een nieuwe foto van zijn/haar oogappel post. In het badje. Op het potje. Of net uit bed (“Ach, kjjk nou, die schattige rode slaapkonen en warrige haartjes.”). Maar toch: eerst even checken of de ouders het daar ook mee eens zijn.

Dure cadeaus kopen
Opa’s en oma’s hebben de neiging om hun kleinkinderen te verwennen. Túúrlijk, opa en oma horen het nageslacht ook gruwelijk  te bedelven met aandacht, snoep en cadeaus, maar onaangekondigd een IPad overhandigen aan je kleinzoon, of -dochter is andere koek. Neem maar van ons aan dat de kinderen al vaak genoeg vastgeplakt zitten aan allerlei beeldschermen doorbrengen.

Volstoppen met snoep
Zo nu en dan een snoepje tevoorschijn toveren moet kunnen. Maar om nou meteen de hele voorraadkast leeg te trekken als junior op bezoek komt én vervolgens ook nog stiekem een extra zakje zoetzure varkenskopjes in zijn knuistje te drukken (zodat-ie tijdens de terugreis de hele achterbank onderkotst), mwah, liever niet. Wat is er mis met een rijstewafel, of suikervrije lolly?

Verwachten dat wij – de ouders – er dezelfde opvoedkundige stijl op nahouden
“Nou, nou, vroéger deden wij dat zo….” Ja, ja, lieve grootouders, dat was vroeger. Tijden veranderen, opvoeden evolueert en een beetje grootouder verandert mee. Amen.

19.00 is bedtijd
Goed, als jullie de kinderen te logeren hebben, doen we niet moeilijk over een uurtje meer of minder. Maar thuis… dáár willen graag zo veel mogelijk regelmaat aanhouden. Simpelweg, omdat kleine kinderen daar nou eenmaal goed bij gedijen. 19.00 naar bed blijft dus 19.00 naar bed, óók als opa en oma er zijn. Sorry.

Onaangekondigd langswippen op het vakantie-adres
Hartstikke lief bedoeld, maar één paar keer per jaar willen we als gezin in een door ons zelf verkozen cocon leven. De vakantie is zo’n moment.

“Even” de deur uit met de kleinkinderen
Het is niet dat we jullie niet vertrouwen, maar ouders willen graag weten waar hun kroost uithangt. Óók als opa en oma er bij zijn. Dus “even” een paar uur met de kleintjes de deur uit wippen voor een wandeling in het park, prima, maar geef het door. Dan weten we bij thuiskomst waar iedereen uithangt. Scheelt weer een lichte paniekaanval bij mams.

Psst…. lees hier nog meer over grootouders