Jummie! Zelf vissticks maken van zalm (en ze dan op een dinnerparty serveren)

18.05.2016 04:55
Zelf vissticks maken

Kinderen vis laten eten is vaak een crime. Die kant en klare vissticks lusten ze wel, maar die vindt Barbara weer niet te eten. Daarom maken we vandaag zelf vissticks, en heel veel rommel.

Ik heb een kokskostuum gekocht bij de HEMA, ik zet ‘m de koksmuts op, stroop onze mouwen op en daar gaan we. Op mijn iPhone heb ik een app van Jamie Oliver. Voor gezinnen heeft hij echt fijne gerechten die kinderen nog nét trekken en die toch lekker zijn voor volwassenen. Jamie denkt aan ons allemaal. Ik serveer dit ook weleens als er vrienden met kinderen komen eten.

Nou, die Jamie dus heeft een goddelijk recept voor vissticks. Het maakt wel ontiegelijk veel rotzooi, helemaal als je de kinderen laat ‘helpen’. Maar goed. Het is leuk.
4 x 200 g zalmfilets zonder vel
bloem
2 eieren
1 afbakbroodje, liefst ciabatta
olijfolie
peper
zout

Voor de tartaarsaus
1 kleine rode ui
1 kleine eetlepel kappertjes
5 kleine augurkjes
1 klein bosje platte koriander
1 citroen
200 g mayonaise

Bereiden
Zet de kinderen met koksmuts op voor de tv (met een bak rauwkost).
Gooi de ciabatta in grove stukken in de keukenmachine, doe er een scheut olijfolie bij en wat zout, en zet de machine aan tot er een grof kruimig mengsel ontstaat. Leeg de keukenmachine.
Maak nu de saus.
Knijp de citroen uit en doe het sap in de keukenmachine. Doe de mayonaise erin.
Gooi de rest van de ingrediënten ruw gehakt in de keukenmachine. Zorg dat het niet een helemaal vlakke saus wordt, maar dat er nog wel stukjes augurk, peterselie en ui herkenbaar zijn. Zout en peper erbij als nodig.
Huishoudfolie erover en wegzetten op kamertemperatuur.
Okee. Nu kan de rotzooi beginnen.
Pak 3 diepe borden en een schaal voor de vis.
Snijd de zalm in dikke vingers.
Bedek de bodem van een bord met bloem en lekker veel zout en peper.
Roep nu de kinderen erbij.
Handen wassen, mouwen op stropen.
Geef de eieren aan de kinderen (als je durft! Het valt mee, echt) en laat hen de eieren openbreken. Haal de restjes schil eruit. Klop met een vork tot een gladde structuur.
Geef het kommetje met het broodkruim aan ze en laat ze het in het bord gieten.
Nu mogen de kinderen eerst de zalm door de bloem rollen. De vis moet helemaal bedekt zijn met bloem. Leg ze terug op de schaal.
Als ze allemaal klaar zijn, zet je de bloem weg en schuif je het eiermengsel naar voren en de broodkruim.
Nu mogen ze om de beurt een stuk bebloemde zalm door de eieren rollen en dan meteen door de broodkruimels. Herhaal tot alle sticks helemaal bedenkt zijn met broodkruim.
Nu gaan we de vissticks bakken, in een pan met een beetje olijfolie. De kinderen mogen met een grijper de vissticks in de hete olie leggen, als je durft, anders laat je ze de tafel dekken. Bak ze tot het korstje goudkleurig is en draai dan om. Pas op, het verbrandt heel snel! Leg ze op een bord en bak de volgende twee.
Serveer met friet, gebakken aardappels of: aardappelpuree met doperwten en munt erdoor.
Kwak een schep puree op een bord en twee vissticks erop. Serveer met de saus in een apart bakje. Die is namelijk best scherp. Maar lékker!