Voor alle kersverse ouders… HET GAAT WEER VOORBIJ!

07.08.2015 05:00

Heb je net een klein baby’tje en verzuip je in het slaapgebrek, en het voeden, en het kolven, en het steriliseren, en het wegen, en het zorgen maken over het afvallen van de navelstreng, en, en… Geloof Julie het wordt beter, dit stukje is voor jou:

Hoi kersverse ouder!

Een jaar geleden stond ik in jouw schoenen. Ik had een heel schattig pasgeboren baby’tje dat om de paar uur wilde eten, knuffelen en verschoond moest worden, een man die na twee (gebroken) nachten al hallucineerde van het slaapgebrek en een hartgrondige hekel aan iedereen die tegen me zei: “Geniet ervan”.

Wat ik toen had willen weten was: “GAAT DIT OOIT OVER?” (Ja!) en “KRIJG IK OOIT MIJN LEVEN WEER TERUG?” (Niet echt, bummer.)

Dit staat je de komende maanden te wachten:

– Het wiegen van je boodschappenkarretje in de supermarkt, als je eindelijk weer eens in je eentje boodschappen gaat doen. (Geen zorgen, gaat weer over.)

– Aan iedereen ongevraagd baby-foto’s laten zien, zeker als je het gezelschap een tijdje niet hebt gezien. Bijvoorbeeld je arme collega’s, als je terugkomt van zwangerschapsverlof. (Geen zorgen, gaat weer over. Althans, de frequentie wordt aanzienlijk lager en je selectie van “echt schattige foto’s” een stuk kleiner. De reacties van je collega’s worden overigens ook in rap tempo minder enthousiast.)

– Heel openlijk super intieme details delen, over je bevalling enzo, of alle ins en out over je innige relatie met het kolfapparaat. (Geen zorgen, gaat weer over. Sterker nog, je kunt je zelfs met terugwerkende kracht schamen over de dingen die je in je hormonale openheid hebt gedeeld. Niet nodig hoor, iedereen weet dat het gebruikelijk is om NOOIT meer terug te komen op alles wat je hebt gehoord tijdens de kraamvisite.)

– Overal, maar dan ook echt overal, losse muisjes en beschuitkruimels terugvinden. (Geen zorgen, gaat weer over. Althans, bij mij is laatst met 11 maanden nog een collega op – heel late – kraamvisite gekomen, maar die heeft gewoon een koekje bij de koffie gekregen.)

– Slapeloze nachten. (Ehm, beetje zorgen, kunnen best wel lang door blijven gaan. Wat helpt is om elkaar af te wisselen, in het weekend om en om uit te slapen en, heel saai, vroeg naar bed te gaan… Sorry!)

– Bad hair day’s days, weeks, months (Geen zorgen, gaan weer over. Op een gegeven moment, ongeveer net als je je zorgen begint te maken dat je echt geen haar meer overhoudt, stopt je haar met uitvallen. Dat is trouwens zo rond dezelfde periode dat je weer tijd krijgt om vaker dan 2x per week de douchen. Yes!)

– Pas om 13u ’s middags tijd hebben om een kopje koffie te drinken. (Geen zorgen, gaat over. Sterker nog, ik ben alweer vergeten waar ik het dan de hele ochtend zo druk mee had!)

Zie je, eigenlijk valt het dus best wel mee allemaal. En wat iedereen zegt, blijkt waar: het gaat écht heel snel. Voor je het weet is je baby alweer bijna 1 en ben jíj degene die met een mengeling van lichte heimwee en medelijden naar de kersverse ouders kijkt.
Tot die tijd: veel sterkte enne, geniet er van hè!

Lees ook: Wat je dus wél moet zeggen tegen iemand die net is bevallen