Vreselijk schrikken, deze ouders waren bijna hun dochter kwijt door een cherrytomaatje

19.10.2016 00:10

Als ouder ben je altijd bang dat er iets gebeurt met je kind, en je wil al ouder altijd oplettend zijn. Toch blijkt vaak dat gevaar in kleine, onverwachte hoeken zit…. Zelfs door een cherrytomaatje kunnen ze op de intensive care belanden, zoals de dochter van Tess: “Ze werd opeens helemaal slap in mijn armen.”

Ongevallen zijn in de westerse wereld de belangrijkste oorzaak van sterfte onder kinderen. In Nederland sterft er elke twee weken een kind jonger dan vijf jaar door een ongeval, de meeste door verstikking of verdrinking. Gelukkig loopt het soms ook goed af, zoals bij Tess, die bijna stikte in een cherrytomaatje:

“Een paar jaar geleden is onze jongste dochter bijna gestikt tijdens een bezoek aan onze oude buren. Er was altijd een klik geweest tussen onze families en we vonden het erg jammer toen ze besloten om te verhuizen. Een paar weken na de verhuizing gingen we bij hen op bezoek. Iedereen was blij elkaar weer te zien. Het was een echte zomerse dag zoals we die niet vaak hebben. Mijn vriendin had een grote tafel in de tuin neergezet, vol met allemaal heerlijke broodjes, salades en fruit.”

Flapperen met de armen
“De kinderen renden ernaartoe en begonnen al snel te eten. Plotseling hoorde ik een krijs van mijn vriendin. Tess was aan het flapperen met haar armen en haar gezicht werd rood. Ik rende naar haar toe en vroeg haar wat er mis was, maar ze antwoordde niet.
Mijn andere dochter vertelde me dat ze dacht dat Tess zich verslikt had in een cherrytomaatje. Toen begon ik echt in paniek te raken. Ik had altijd een EHBO-cursus willen volgen, maar nooit de tijd gehad of gemaakt om het ook echt te doen.
Ik pakte mijn dochter op en begon op haar rug te kloppen, het hielp allemaal niets. Opeens werd ze helemaal slap in mijn armen. Ik dacht dat ze dood ging en ik wist niet hoe ik haar moest helpen. Moest ik nu mond-op-mondbeademing doen? Moest ik op haar rug blijven kloppen?
Uiteindelijk heb ik het alle twee een beetje gedaan. Ik herinner me dat ik steeds maar tegen haar bleef zeggen dat ik van haar hield, omdat ik een keer had gelezen dat mensen die bijna dood zijn, nog wel heel lang kunnen horen.”

Intensive care
“Mijn vriendin had direct 112 gebeld en de ziekenauto kwam gelukkig heel snel. Het ambulancepersoneel slaagde erin het cherrytomaatje eruit te krijgen. Ze gaven mijn dochter zuurstof en reden met zwaailichten en sirene aan weg. Dat beeld staat in mijn geheugen gegrift.
Tess werd opgenomen op de intensive care. Al die tijd blijf je als ouder hopen dat het allemaal goed gaat komen en gelukkig is dat bij Tess ook zo gegaan. Doordat wij die nacht naast haar bed op de intensive care hebben gezeten, net als vele ouders van andere kinderen, realiseren we ons wel dat niet ieder kind en elk gezin de goede afloop krijgt waar ze zo op hopen.”

Wat ik had willen weten:
• Ik wist niet dat cherrytomaatjes en druiven de oorzaak zijn van vele ernstige verslikkingen. Als de tomaatjes in vieren waren gesneden, was dit ongeval met Tess waarschijnlijk nooit gebeurd.
• Zelfs als je naast je kind aan tafel zit, kunnen dit soort verslikkingen gebeuren.
• Zet de EHBO-cursus niet op de lijst van dingen die je nog moet doen, maar boek NU!

Dit is een voorpublicatie uit het boek ‘Pas op, Kijk uit!’ van Fieke Slee (kinderarts-intensivist) en Marielle Vehmeijer (brandwondenspecialist), een onmisbaar boek over kindveiligheid en het voorkomen van ongelukken.

pas op, kijk uit

UITGEVERIJ UNIEBOEK | HET SPECTRUM
Pas op, kijk uit! – Marielle Vehmeijer & Fieke Slee 
€20

Foto: Thinkstock

Lees ook: Heldendaad: vissers redden vier kinderen uit zinkende bakfiets