Wat je vrienden écht moeten weten als ze op kraamvisite komen

08.06.2016 15:51

Kraamvisite en vrienden: dit moeten ze even weten. Dat ze dus NIET die hele fles prosecco leeg moeten drinken, dat ze niet de hele tijd over werkstress praten en dat ze geen parfumwolk mogen dragen. Dat moeten je vrienden die op kraamvisite komen, even weten. En o ja, nog wat dingetjes… 

Aanstaande moeders: stuur deze video lekker mee met de uitnodiging! Handig!
 

Hier nog wat regens voor vrienden die op kraamvisite gaan:

1. Breng eten mee als je op kraamvisite gaat
Het kan een zelfgemaakte salade zijn, maar ik (snob) kon het ook heel erg waarderen als mijn bezoek iets lekkers meenam van de traiteur of een quiche van de Bakkerswinkel. Kraamvrouwen (en hun partner) verdienen het om verwend te worden, toch?

2. Weiger eten dat jou aangeboden wordt
OK, een beschuitje met muisjes mag je nog wel naar binnen werken, maar als het tegen vijven loopt en er komt ineens een gehaktbrood op tafel, omdat het stel de hele dag nog niks gegeten heeft, eet jij niet mee. Hoe gezellig het ook is. Hoezeer je vriendin de kraamvrouw ook aandringt. Alles wat jij niet eet kunnen zij bewaren en morgen weer eten. En kersverse ouders wil je niet opzadelen met iets triviaals als moeten koken, terwijl ze betere dingen te doen hebben.
(Je bent trouwens hun allerbeste vriendin als je een ovenschotel en chocoladekoekjes langsbrengt en zegt: ‘Ik kom niet binnen hoor! Geniet eerst maar van elkaar, we zien elkaar snel.’)

3. Neem altijd een cadeautje mee
Ookal heb je al een cadeautje gegeven toen je hoorde dat je vriendin zwanger was of toen er een babyshower voor haar georganiseerd werd. Het hoeft niet iets groots te zijn: een doosje spenen, een paar slabbetjes of een pak pampers zijn ook prima (koop absoluut niet de goedkoopste luiers, want ze zal je vervloeken als ze ‘s nachts met een drijfnat kind zit dankzij jou).

4. Kun je fotograferen? Maak foto’s!
Mocht je een (semi-)professionele camera hebben en best aardig kunnen fotograferen…neem je camera mee tijdens je kraambezoek en maak (met de vriendelijkste lens die je hebt) een paar mooie foto’s. Mail ze ‘s avonds. Weinig kostbaarder dan dat.

LEES OOK: Net moeder geworden? Onthoud dan deze dingen!

5. Geef geen schattig zomerjurkje in de winter
Gebruik je verstand en koop kleertjes in een maat die logisch is. Mocht je niks van maten weten, vraag het dan aan een verkoopster of zoek het op internet op.

6. Neem geen decoratieve ditjes en datjes mee
Niemand zit te wachten op jouw groene fotolijstjes met inspirende citaten of  een vrolijke mobiel in precies de verkeerde kleur. De kersverse ouders hebben de babykamer met alle liefde geschilderd en ingericht en jouw snel uitgezochte houten vlinder in alle kleuren van de regenboog past daar helemaal niet tussen.

7. Laat je handjes wapperen
Ook al is je vriendin zo’n type die de touwtjes graag zelf in handen houdt…ze moet er maar overheen stappen, want nu die baby er is, is er weinig controle meer. Ruim dus gewoon even die vaatwasser in, als je er toch bent, of vouw die stapel was die op tafel ligt (ja, ook het ondergoed!).

8. Wees die onbetaalbare vriendin
Neem niet alleen eten en een cadeau mee, maar bel even als je in de Etos staat of ze nog wat nodig heeft: billendoekjes misschien? Of extra luiers? Of van die dingen tegen het lekken van je borsten? En natuurlijk, je mag je man meenemen op kraambezoek, maar alleen als hij de baby rustig houdt, terwijl jij de afwas doet en je vriendin voor het eerst in dagen een bad neemt.

LEES OOK: Waarom angst voor de bevalling niet nodig is