Waar je echt NIET met je vrienden over moet praten als je net een baby hebt

23.05.2022 06:00
vrienden

Femke herinnert het zich nog heel erg goed: die eerste lijfelijke weken na de bevalling. Eigenlijk wilde ze nergens anders over praten dan over de pijn je-weet-wel-waar, de grootte van haar tepels (ENORM) en de hoeveelheid en de kleur van de ontlasting van baby Max. Daar zaten haar vriendinnen niet op te wachten….

Toen ik twintig weken zwanger was begon er melk uit mijn tepels te lopen. Ik whatsappte dit aan mijn beste vriendin en zij reageerde in de trant van: ‘sommige dingen moet je voor jezelf houden, Femmetje.’ Dus dat heb ik daarna geprobeerd.

Ik ben waarschijnlijk nog wel een paar keer uit de bocht gevlogen, bijvoorbeeld toen ik mijn gehele bevalling van minuut tot minuut wilde beschrijven (‘en toen kotste ik midden in een wee over de schoenen van de verpleegster’) maar ik probeerde richting kinderloze vriendinnen niet te verzanden in ofwel vieze babypoep-praat ofwel mijn-baby-is-de-knapste-praat.

Maar och, wat wilde ik graag aan mijn vriendin laten zien hoe ENORM mijn tepels waren geworden, gewoon om daar samen even heel erg verbaasd over te zijn. Dat deed ik toch maar niet. Want ik wilde het risico niet lopen om mét baby maar zónder vriendin achter te blijven.
Als jij er hetzelfde in staat… lees dan even mee!

Wees heel erg voorzichtig met onderwerpen als…
*…je vagina (hoe die ingescheurd is, hoeveel bloed eruit kwam, hoe verkeerd die gehecht werd, hoe dat voelde en hoe groot je schaamlippen nu zijn)

*…je anus (hoe je bent uitgescheurd van vagina tot anus, hoe ontzettend veel pijn het deed om voor het eerst te poepen, hoe je wekenlang last had van constipatie)

*…kots/poep (probeer vooral dat ene verhaal te vermijden over hoe je je baby een kusje gaf en hij net op dat moment melk teruggaf, terwijl jouw mond net openstond…)

*…dat je man je borstvoeding heeft gedronken en het ‘niet eens zo slecht’ vond smaken

*…het feit dat de verpleegster de ontlasting tijdens de bevalling ‘gelukkig heel snel’ opruimde.

Waar je het wel over hebt…
*..over hoe het met je beste vriendin gaat
. En alsjeblieft: houd je aandacht erbij. Ik weet het…je bent fucking moe, maar val niet in slaap. VAL NIET IN SLAAP. Je vindt nu misschien die verhalen over mislukte dates en promoties op werk totaal irrelevant, maar ze is en blijft je vriendin en je focust je maar even.

*..herinneringen. Het mag nu even lastig zijn om te levelen met je beste vriendin, die niet in de babyfase zit, maar doe moeite en zoek naar gemeenschappelijkheid. Weet je nog dat jullie op dat bizarre eiland terecht kwamen en de hele nacht op blote voeten dansten…en dat jij toen…en zij toen…met die hele lekkere gast

*…en natuurlijk kun je het ook over de baby hebben. De schattigheid, de liefde, de kleertjes…als je maar niet vergeet…geen vagina/anus/kots/poep.

Lees ook: Voor deze 9 moedertypes heb ik oneindig veel respect