Waarom boeren zelf nooit gewone aardappels zouden eten

01.03.2014 16:00

De kinderen van Barbara eten heel veel aardappels uit de supermarkt. Die dus zó giftig blijken te zijn dat de boeren zelf ze nooit zouden eten! Hm.

Ik lees steeds vaker dat wel/niet biologisch geen bal uitmaakt. De laatste tijd heb ik het dan ook een beetje laten versloffen. Ik koop op zaterdag wel op groente op de boerenmarkt, maar lang niet genoeg voor de hele week. Dus als ik doordeweeks om half zes een supermarkt in ren, graai ik gewoon wat er is. Want ja: hoe biologisch kan een product van een grote supermarkt zijn?

Nu lees ik dat het andersom werkt: het is niet zo dat biologisch goed is, maar dat niet-biologisch gewoon soms heel slecht is. Er is een Amerikaan die alles weet van de productie van aardappels, en dus zelf nooit een gewone aardappale zou eten. Zelfs zijn boeren blijken de aardappels die ze zelf eten, op een apart gifvrij veldje te verbouwen!

Hier staat het:

De bestuurder van een landbouworganisatie eet geen: niet-biologische aardappels. 
Jeffrey  Moyer is voorzitter van de National Organic Standards Board (US nationale organisatie voor biologische normering).

Het probleem: Wortelgroenten nemen onkruidverdelgers, pesticiden en schimmelwerende middelen op, die in de bodem terechtgekomen zijn. Aardappelen bijvoorbeeld, de meest gegeten groente, worden behandeld met schimmelwerende middelen tijdens het groeiseizoen. Daarna worden ze met onkruidverdelgers bespoten om de vezelachtige uitgroeisels te doden. Nadat ze zijn geoogst worden ze nog eens behandeld om te voorkomen dat ze gaan spruiten. ‘Probeer het volgende experiment eens: Koop een gewone aardappel in een winkel en probeer hem te laten spruiten. Het zal niet lukken’, zegt Moyer, die ook directeur is van het Rodale Instituut (pionier op gebied van biologische landbouw).

Schokkend: ‘Ik heb met aardappelboeren gesproken die ronduit zeggen dat ze nooit hun eigen aardappels zouden eten. Ze hebben aparte velden waar ze aardappels voor zichzelf verbouwen, zonder al die chemicaliën.’

De oplossing: Koop biologische aardappels. Wassen helpt niet genoeg als je probeert chemische middelen te verwijderen die in het vruchtvlees zijn opgenomen.

Budget tip: biologische aardappels zijn niet veel duurder dan gewone aardappels.

Nou, ik weet wat me te doen staat! Toch maar even op zaterdag op de boerenmarkt aardappels inslaan, in het donker en koel bewaren – blijft heel lang goed. En er zit geen gif in. Weer een klus erbij op zaterdag. Pffff.

Bron: https://www.ahealthylife.nl