Waarom hagelslag eigenlijk niet slechter is dan kaas….

Hagelslag is niet echt ongezond. Want na wat research kom je er dan achter dat kaas zelfs minder gezond is dan hagelslag. Schuldig voelen over hagelslag op brood hoeft dus niet meer! (Wel tandjes poetsen!)

Dat zit zo.

In kaas zit veel vet, van de verzadigde soort – wat de verkeerde soort vet is. Verzadigd vet verhoogt het gehalte aan cholesterol in het bloed. Kaas bevat ook veel zout en dat is niet goed voor de bloeddruk. Er zit wel zink en wat vitamine B12 in kaas en ook heel veel calcium.

Hagelslag bestaat uit suiker en chocola. Eén boterham belegd met hagelslag levert evenveel calorieën als een plak kaas, levert minder verzadigd vet en minder zout dan kaas, maar geen kalk. Hagelslag is niet goed, maar echt slecht is het nu ook weer niet te noemen.

Wat moet je nou op het brood van de kinderen doen?
Dat maakt niet zoveel uit, zolang je je brood niet te dik belegt. Vooral met met kaas en (pindakaas!) lopen de calorieën snel op.
Daarom zou je kunnen zeggend at hagelslag beter is. Zolang ze ook maar hartige dingen eten. Maar je schuldig voelen over een boterham met hagelslag is nou ook weer niet nodig, wilden we maar zeggen… Wel tandjes poetsen!

Pssst: het mag zelfs op wit brood, wist je dat?

Aldus Prof. Dr. Martijn B. Katan in Wat is nu gezond?

Foto: Thinkstock

Geschreven door
More from Barbara van Erp

Als je jarig bent wanneer iedereen op vakantie is…

Midden in de zomervakantie jarig zijn is een crime. Zijn net alle...
Lees verder