Wat eten we vandaag? Néé mam, niet wéér pizza!

de lievelinge
Het lukt Barbara dus werkelijk nooit om elke doordeweekse dag te koken. Op zondagavond denkt ze écht dat het gaat lukken, maar op dinsdag staat ze alweer met een gillende peuter in een toko/pizzeria afhaaleten te bestellen. Lock&Lock lijkt nu een oplossing voor deze ernstige tekortkoming! (Maar of ze het volhoudt???)

Jongens, mag ik dit moment uitkiezen om eens te vertellen hoeveel respect ik heb voor (werkende) moeders? Eigenlijk doel ik vooral op de man of  vrouw die elke dag voor drie tot zes personen een gezonde warme maaltijd op tafel weet te zetten.
Ik weet het, zo klinkt het als een cliché, maar hemeltjelief wat is dat een tour de force.

Ik zal het zelf dan ook maar meteen bekennen: ik kan het niet. Op zaterdag of zondag probeer ik voor twee dagen vooruit avondeten te halen. Dan moet ik eerst een plan hebben (wat gaan we eten?) en een boodschappenlijst (wat hebben we warvoor nodig?). Die twee dingen gaan nog wel, het daadwerkelijk kopen lukt me ook nog wel.
Daarna gaat het fout.

Op maandag kook ik braaf volgens plan, maar als ik op dinsdag net weer net te laat op crèche ben en met een nét te hongerig kind naar huis fiets, dat nét iets te hard om eten brult, dan kan ik de stress van het koken al niet meer aan. Dan stop ik onderweg bij de toko, knal het in de magnetron en klaar ben ik.
Weer mislukt, dat koken.

Op woensdag ga ik in de herkansing, dan kan ik theoretisch boodschappen doen voor de woensdag, donderdag en de vrijdag, maar meestal kom ik niet verder dan de woensdag. Ik weet toch dat ik donderdag weer de mist in ga (zie dinsdag) en dat ik vrijdag denk: laten we lekker uit eten gaan/pizza halen/pannenkoeken bakken, want het is weekend. Mijn oudste roept nu zelfs al: Nee, mam, niet wéér pizza!
Zucht.

En toen werd me gevraagd een stuk te maken over Lock&Lock dat allemaal bloggers uitdaagt om mee te doen aan de Kook5daagse. Hun product bestaat uit supergoede plastic bakjes, waar je al je gesneden groente en ander eten alvast in klaar kan maken en in de koelkast kan zetten. De bakjes zijn zo goed afsluitbaar dat het eten makkelijk een week (!) vers blijft. Je hoeft het op de dag zelf alleen nog maar in de pan te gooien.
Interessant, want dat zou weleens precies kunnen zijn wat ik nog heb om het wél een week vol te houden. Op zondag het menu maken, kopen en hakken maar. En wegstoppen in bakjes in de koelkast.

Zo ziet je koelkast er dan uit:

doosjes2

Ik ben dus even gaan nadenken welk gezond weekmenu ik dan zou kunnen maken, met de recepten die ze hier in huis wél lusten.

Maandag: spaghetti bolo (niet mijn favoriet, maar de jongens vreten er kilo’s van) 
Als ik nou van te voren de worteltjes, uien, knoflook en paprika hak, en die in pakjes bewaar, dan is het verder een fluitje van cent toch? Pan water op het vuur voor de pasta, wat olijfolie in een andere pan, groente erbij, gehakt erbij, blik tomaten en pruttelen maar, klaar. Moet te doen zijn.
Kooktijd: 11 minuten.

Dinsdag, de gevaarlijkste dag: Noord-Afrikaanse linzenprut met rozijntjes
Deze vind ik zelf héél lekker, en de kinderen goddank ook. (Ik eet zelf de versie zonder gehakt en met wat feta erop). Gooi een bakje gehakte ui en paprika in de olijfolie, doe er het gehakt bij tot het gaar is, doe er dan een blikje linzen bij. En: een handvol rozijnen dat drie dagen in een laagje water heeft gelegen, doe dat er allemaal bij, dat maakt het lekker zoet! Warm op en klaar. Na afloop doe je er een paar handjes ras el hanout bij, een kruidenmengsel, wat heerlijk exotisch maakt. Voor mezelf doe ik er ook peterselie overheen of koriander.
Kooktijd: 10 minuten

Woensdag: Gado Gado met kipsaté
Op zondag: kook vast een paar eieren. Snijd de kip in stukjes en marineer vast in sojasaus, doe in het bakje. Kook sperziebonen kort, giet af en doe in een bakje. Snijd wat spitskool in dunne sliertjes. Snijd komkommer in lange stukjes en doe in een bakje. Kook de rijst vast en doe in een bakje, die mag koud zijn bij Gado Gado. Maar je kan m ook op de dag zelf koken.
Op woensdag: bak de kip gaar. Gooi taugé (hoef je niet te snijden), spitskool, boontjes op elkaar. Warm de kant-en-klare satésaus op (liefst van de toko) en serveer met rijst en stukjes kip en ei.

Donderdag, ook gevaarlijk, dus: pasta pesto met geroosterde tomaatjes
Ha! Mijn favoriet. Maak de pesto op zondag en doe in een bakje. Laat een heleboel cherrytomaatjes een uurtje op 150 graden in oven ‘smelten’ met een betje balsamico erop en doe in een bakje.
Op de dag zelf: kook spaghetti en doe er de pesto en de tomaatjes overheen, of rooster er nog wat pijnboompitten bij als er niemand aan het gillen is.

Vrijdag: oooooooeeeeeh uit eten maar? Nee, Barbara: pasta met zalm en verstopte groente, want we gingen het nu eens volhouden weet je nog?
Oké. Op zondag: snijd een courgette in lange slierten. Dat doe ik met een mandoline, want daarmee krijg je slierten die lijken op spaghetti en die verstop ik dus in de spaghetti (verhouding 2/3 pasta, 1/3 courgette, niet vergeten de groene schil eraf te halen als je kinderen niet gediend zijn van groene dingetjes). Snijd een paar plakken zalm in kleine sliertjes en doe in een bakje. Een gesneden sjalotje, en een teentje knoflook.
Op de dag zelf: kook de spaghetti. Smelt in een pan met een beetje olijfolie de sjalot en knoflook. Doe er de courgette en zalm bij, voeg na een minuut een paar flinke scheuten slagroom toe en roer tot het zachtjes begint te koken en de smaak van zalm door de saus zit. Beetje sla erbij, heerlijk!

Wil jij kijken hoe andere bloggers het volhouden, die Kook5daagse? Kijk dan op de site van Lock&Lock. De vijfdaagse begint op zaterdag 30 mei, met het boodschappen doen!

Zo werkt het:
(Dit is een gesponsord bericht, maar de inhoud ervan is 100% van mij)

Geschreven door
More from Tamara

Een kind vond ik een eitje. Maar bij 2 kinderen ging ik bijna kopje onder

Barbara had het perfect voor elkaar, met 1 kind en 2 volwassenen...
Lees verder