Waarom hoestdrank (helaas) niet helpt bij een hoestend kind

24.08.2017 00:10
hoestdrank voor kinderen

James, het zoontje van Philippine, heeft er nogal vaak last van: hoestbuien. Vooral ’s nachts. Alles heeft ze al geprobeerd: smeren met Luuf, de bovenkant van het bedje iets omhoog zetten, geen melkproducten meer voor het slapengaan en lepeltjes plakkerige hoestdrank. Vooral die laatste blijkt overbodig, nutteloos en dus geldverspilling, aldus haar huisarts. De zin en onzin van hoestdrank.

Lees ook: Mag ik mijn dochter paracetamol geven om te gaan slapen? Af en toe?

WAAR Hoestdrank smeert, verzacht en neemt de kriebel weg. Het verlicht de klachten. Hierdoor slaapt je kind hooguit beter, wat op zich natuurlijk al heel fijn is als hij zich niet lekker voelt.

NIET WAAR Maar hoestdrank lost het hoestprobleem verder echt niet op. Het is namelijk ook nooit wetenschappelijk bewezen dat het iets doet, en toch geven we ieder jaar – als de griep toeslaat – weer bakken met geld uit aan dergelijke middeltjes.

Wat moet je doen als je kind veel hoest?

Volgens mijn huisarts mag het hoesten zo’n 6 weken duren, al moet het hoesten wel steeds minder worden. Zeker in dit jaargetijde, waarin ongeveer heel Nederland geveld is door griep, is het logisch dat ook jouw kind met nog zo weinig weerstand zo’n hoestvirus snel te pakken heeft. En bovendien is de crèche ook een broedplaats voor virussen. Dus wanneer je kind net van zijn verkoudheid af is, helpt een dagje op de opvang hem weer aan de volgende.

Het credo is: veel water drinken (dat verlicht de pijn en het hoesten namelijk ook) of een beetje thee met honing geven (wel pas vanaf 1 jaar he?!). Tegen de tijd dat het lente wordt, gaat het vast weer beter.

Het is natuurlijk wel verstandig om even een bezoek aan de huisarts te brengen als het hoesten langer duurt dan een week of twee, of als je kindje daarnaast ook heel erg verkouden is, benauwd is, niet goed meer eet en drinkt en/of langer dan drie dagen koorts heeft. Om een eventuele longontsteking of amandelontsteking uit te sluiten. Want is dat geval is een antibioticakuur de enige oplossing.

Lees ook: Waarom de wereld vergaat als papa ziek is.