Waarom ik stiekem jaloers ben op mijn peuter

Dat peuterleven is zo gek nog niet. Er zijn best een hoop dingen die Marit af en toe (stiekem) ook wel zou willen…

Stilstaan bij de kleine dingen in het leven
Mijn zoon is in staat om midden op de weg abrupt te stoppen en doodgemoedereerd door zijn knietjes te zakken omdat er welgeteld één mier de weg over hobbelt. Had ik nog maar die blik. Maar ja, druk, druk, druk.

Overal in slaap kunnen vallen
Hoe fijn moet het zijn om gewoon zomaar in één keer weg te kunnen vallen? En dat het ook mag. In de auto, op de bank, de trein of gewoon op het vloerkleed. Keiharde rock, lachende ouders, het geblèr van een broertje of zusje – een peuter slaapt overal doorheen. Teken ik voor.

Pakken wat je hebben wilt
Voor een peuter geldt: Ik wil dat. Ik pak het. Het is van mij. Een credo dat ik ook wel zou willen hanteren als het gaat om, bijvoorbeeld, de nieuwe Balenciaga Neo Classic Mini Chain Bag van mijn beste vriendin. Ha!

Eten uitspugen
Soms eet je dingen die je het liefst direct weer zou willen uitspugen. Een beetje zoals een peuter doet, ja. Hoppa, zo op het bord. In plaats daarvan moffel je het discreet weg in een servet. Of probeer je het ongezien te verstoppen onder een blaadje sla.

Ongegeneerd lachen om vieze woorden
Ja, sorry, peuters mogen heel hard lachen om hun eigen poep- en scheetgrappen, en wij, de ouders, zeker niet? Omdat het ongepast is. Flauw hoor.

Zeggen wat er in je opkomt
Een peuter heeft geen filter. Zegt wat er in hem opkomt en méént het.  Best verfrissend om af en toe hetzelfde te kunnen doen. Bijvoorbeeld bij die ene botte buurvrouw uit de straat. En dan zonder hakkelen, stotteren en het schaamrood op de kaken.

Keihard (vals) zingen
Op de fiets, in het supermarktwagentje of in bad – peuters zingen overal en het maakt ze geen reet uit wie er meeluistert. Wil ik ook. Ongegeneerd tijdens het afrekenen bij de kassa Let it go zingen. Maar ja, of ik mijn winkelende medemens daarmee verblijd?

Pleisters als accessoire
Zeven prinsessenpleisters op je linker scheenbeen? Of een Carspleister dwars over je neus? Voor peuters volkomen geaccepteerd. Ondenkbaar voor volwassenen.

Heel veel feestmomenten
Een plasje of poepje op het potje, en de meeste ouders doen een vreugdedans. Goed gedaan. Klap, klap, klap. Nou, hoef je dáár natuurlijk geen applaus voor. Maar stel je voor dat bij elke maaltijd die je op tafel tovert, iemand volledig uit zijn dak gaat en roept: “Wow! Goed gedaan! Nog een keer!” Kun je best aan wennen, toch?

Gedragen worden
Lijkt me heerlijk, opgepakt worden door twee sterke armen zodra ik geen zin meer heb om nog een voet te verzetten. Stel je toch eens voor dat je man in de supermarkt zegt: “Kom maar hier lieffie, ik draag je wel even op mijn nek.”

De hele dag in je pyjama rondlopen
Kinderen kunnen gerust een hele dag hun pyjama niet uitkomen en niemand die een vraag stelt. Moet je eens kijken wat er gebeurt, zodra een moeder dat doet.

Het springkussen
Met stip op 1: springen op het springkussen. Ontspannend en ook nog eens een goede work out – what’s not to like? Bestaat er eigenlijk al zoiets als een springkussen voor volwassenen?

Psst… weet je niet zeker of er een peuter in je huis rondloopt? Doe de test!

Geschreven door
More from Marit de Wit

De Ideale Moederdag vs De Realiteit van Moederdag

Marit hoopt al jaren op een moederdag uit de boekjes. Cadeautjes, knuffels,...
Lees verder